Ukrayna-Rusya savaşında Türkiye'nin arabuluculuğu turizme olumlu yansıyor

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekâtından sonra rezervasyon iptallerinin yaşandığı Kapadokya'daki tesislerde, müzakere görüşmelerinin başlamasıyla yeniden talep yoğunluğu yaşanıyor.

EKONOMİ 23.03.2022, 12:41 23.03.2022, 13:05
Ukrayna-Rusya savaşında Türkiye'nin arabuluculuğu turizme olumlu yansıyor

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından sonra Kapadokya’da bulunan turistik tesislerde, art arda rezervasyon iptalleri yaşanmıştı.

Müzakereler başladı, talepler arttı

Özellikle Güney Amerika, Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerinden rezervasyonların artış gösterdiği bölgede turizmciler, yılın ikinci yarısının ardından yükseliş trendine girmeyi bekliyor.

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Yakup Dinler, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik 24 Şubat'ta başlatmış olduğu saldırısından sonra rezervasyon iptalleri yaşandığını, kısa süreliğine turizmde durağanlık sürecine girildiğini fakat son dönemde taleplerin tekrar artmaya başladığını dile getirdi.

Türkiye'nin, barış görüşmelerinde ve ara buluculuktaki rolünün rezervasyonlara olumlu bir şekilde etki ettiğini belirten Dinler, şunları söyledi:

"2022 yılını turizmde yeniden yükseliş senesi olarak planlıyorduk. Bütün pazarlardan iyi bir rezervasyon akışı vardı ancak Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısından dolayı ne yazık ki rezervasyonlarda yavaşlama yaşandı. Bu, yalnızca Ukraynalı ve Rus turistler için değil, diğer kıtalardaki insanların da rezervasyon seçeneklerini değiştirdi. Ancak barış görüşmeleri ve Türkiye'nin bu anlamdaki rolü rezervasyonların artmasına imkan tanıdı. Yakın dönemde rezervasyonların normal dönemine gireceğine, 2022 senesinin yükseliş yılı olacağına, 2023 yılının da kötü bir olay yaşanmazsa keyifli geçeceğine inanıyorum. Turizm barıştır. Turizmciler daima barıştan yanadır. Dilerim ki en yakın zamanda bu çatışmalar sona erer, hem Rus hem de Ukraynalı turistleri güzel ülkemizin her bölgesinde ağırlama fırsatına sahip oluruz."

Rusya'nın kartlı ödeme sistemi artık Türkiye'de geçerli

Rusya'ya pek çok ülkenin, yaptırımlarla kapılarını kapatmasının Türk turizmine katkı sağlayacağını düşündüğünü kaydeden Dinler, Rusya'nın kartlı ödeme sistemi olarak bilinen MIR'ın Türkiye'de birtakım bankalar yoluyla kullanılabilir olmasının da Rus turistlerin Türkiye’ye gelmesi konusunda avantaj sunacağını dile getirdi.

Seyahat etmek isteyen ve plan yapan Rus turistlerin Türkiye'yi seçtiğini dile getiren Dinler, "MIR ödeme sistemi Rusya'nın ödeme sistemi. Master ve Visa kartın Rusya'dan çekilmesi ile birlikte MIR kart önemli konuma geldi. Türkiye'de 3 banka ile de anlaşmaları var, bunun alt yapısı hazır. MIR kart ile ödeme yapmak isteyenlere turizmcilerimiz Türkiye’de hizmet sunacaktır." şeklinde konuştu.

Especial Group Genel Koordinatörü ve Kapadokya Turizm Bölgesi Alt Yapı Hizmet Birliği (KAPHİB) Meclis Üyesi Abdullah İnal, MIR kartın bölgedeki otellerin haricinde sıcak hava balonu ve farklı tur aktivitelerini organize eden işletmelerde geçerli olduğunu, bunun tercih edilebilirlik düzeyini yükselteceğini aktardı.

Tesis doluluk oranları artacak

Ukrayna-Rusya savaşının ilk günlerinde turizm sektöründe ortaya çıkan şokun atlatıldığını dile getiren İnal, Güney Amerika'dan işletmelerinin yoğun talep aldığını, önümüzdeki dönemden sonra tesislerindeki doluluk oranının hızla artacağına vurgu yaptı.

Yıl ortasından sonra ise Rusya'dan gelecek olan turistlerin bölgede yoğunluk sağlayabileceğini kaydeden İnal, şunları aktardı:

"Rezervasyonlarda, savaşla birlikte ortaya çıkan durağan süreçten sonra yeniden hareketlenme yaşandı. Güney Amerika'dan özellikle çok ciddi talep mevcut. Gemi turizmi başladı. Gemi turizmi yoluyla Türkiye’ye gelen misafirler en az 3 gece Kapadokya'da kalacak. Polonya'dan da fazlasıyla talepler geliyor. Haziran, temmuz döneminin ardından Rus pazarında hareketlilik olacaktır. Son dönemde bazı görüşme ve pazarlıklar dünya turizmi nezdinde olumlu karşılanıyor. Bazı iptaller yaşanmış olsa dahi bu senenin kötü geçmesini beklemiyoruz. Yılın ikinci yarısının biraz daha iyi olacağını tahmin ediyoruz."

Yorumlar (0)