Ucuz kredi uygulaması başlıyor: Kimler faydalanabilecek?

714 bin işletmenin faydalanmasının beklendiği ilave istihdama ucuz kredi yardımları bugün başlıyor. Söz konusu destek çerçevesinde, ilk aşamada 3,8 milyar lira, totalde ise 10 milyar liralık finansman sağlanacağı aktarıldı.

EKONOMİ 01.07.2021, 10:55 02.07.2021, 10:48
Ucuz kredi uygulaması başlıyor: Kimler faydalanabilecek?

Ekonomi Reform Paketi çerçevesinde küçük işletmelere ilave istihdam, başka işletmelere ise nakdi ücret yardımından yararlanan çalışanların işe devamı halinde yararlanacağı destek uygulamasında kredi yardımı perşembe günü başlıyor.

Kimler başvurabilecek?

İşçi sayısı Mart ayında 50'nin altında olan özel sektöre ait olan işletmelere Hazine garantisiyle kamu bankaları tarafından kredi kullandırılacak.

Kredi desteği, likidite problemi yaşayan mikro ve küçük ölçekli firmalara yönelik verilecek. Kredi programı kapsamında nakdi ücret desteğinden faydalanıp, çalışanını yeniden istihdama dahil eden işveren de faydalanacak. Kullanımı için yeni istihdam şartı bulunuyor.

Bir işçi için verilecek destek miktarı, aylık bin 341 TL, yıllık ise 16 bin 92 TL olacak. İlave istihdama destek kredisi, 2 sene vadeli, ilk 6 ayı ise geri ödemesiz olarak verilecek. Kredi Garanti Fonu destekli olarak kullandırılacak. Fonun maliyeti yaklaşık olarak 1.6 milyar TL olacak. Bu kapsama dahil olan iş yerleri ilave şekilde işe aldığı en çok 5 sigortalı için bu destekten faydalanabilecek.

İlave istihdam konusunda takvim aralığı var mı?

Krediden faydalanabilmek için son 12 aylık dönemdeki işçi sayısına ek olarak işletmede 1 Temmuz 2021-30 Haziran 2022 tarihleri arasında yeni çalışan istihdam etmek veya Mart ayında en az 20 gün ücretsiz izinde bulunan işçiyi normal çalışma sistemine geçirmek gerekiyor.

Yapılandırmaya başvuranlar yararlanabilecek mi?

SGK’ya prim, gecikme cezası, idari para cezası borçlarını yapılandıran, tecil ettiren, taksitlendiren işverenlerin de ayrıca bu fırsattan faydalanabileceği aktarıldı. Kuruma idari para cezası, prim ve bunlarla ilgili gecikme cezalarını taksitlendiren, tecil ettiren işverenler, bu yapılandırma ya da taksitlendirme sürdüğü sürece bu destekten faydalanabilecek.

100 bin kişilik istihdam

Bakanlığın açıkladığı verilerde, 50'den az işçi çalıştıran 714 bin işletmenin ucuz krediden faydalanması bekleniyor. İlk aşamada 3,8 milyar TL, totalde ise 10 milyar TL’lik kredi çekilmesi bekleniyor.

Açıklananlara göre faizden indirilecek miktarın 1,6 milyar TL olması ve bunun neticesinde 100 bin kişinin istihdam edilmesi amaçlanıyor. Beş yeni istihdam yaratan ve kredi çeken işletmenin 100 bin TL’lik faizinden 80 bin 86 TL prim düşülecek. Bu şekilde işletme yalnızca 20 bin TL’nin altında faiz ödemiş olacak.

Yorumlar (0)