Ucuz gıdada “Birlikten Berekete” ile seferberlik ilan edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vatandaşların ucuz gıdalara ulaşabilmesi için “Birlikten Berekete” isimli ürün takip sistemi uygulamasını halka sunmak için hazırlanıyor. Peki, bu uygulama nedir ve uygulama nasıl indirilir? İşte uygulama hakkında merak edilen her şey…

EKONOMİ 05.05.2022, 13:46
Ucuz gıdada “Birlikten Berekete” ile seferberlik ilan edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile hükümetin ortaklaşa hazırladığı “Birlikten Berekete” uygulaması çok yakında vatandaşlarla buluşacak. Kuralsız fiyat değişikliğine karşı tüketicilerin farkındalığını artırmak ve üreticiden tüketiciye varana kadar tüm kesimlerin işbirliğiyle enflasyonu yenmek amacıyla oluşturulan uygulama adeta bir seferberlik ürünü. Bu seferberlikte satış ve üretim noktalarında gönüllülük esası ile indirimlere katkı sağlanacak. Fiyat ve ürün takibi imkanı sunacak olan uygulamada markalar, kategoriler ve ürünler ön plana çıkacak. Bu uygulama ile ürünler, satış noktalarında filtrelenecek ve kolaylıkla arama yapılabilecek. 

En ucuz ürünün en yakın nerede olduğu görülecek

Uygulamada alışverişin toplam ne kadar edeceği, en ucuz ürünün en yakın nerede olduğu, marketlere yeni gelen ürünler, ön plana çıkanlar, çok satanlar, tüm iş yerleri listelenecek. Uygulamanın altyapısı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlandı. Fiyat İstikrar Komitesi’nin enerji, gıda ve tarım gibi konularda ve arz güvenliğinde destek vermesiyle yeni politika oluşturulmasına karar verildi. Dijital Ürün Takip Sistemi, insanların hayatını da hükümetin alışmasını da kolaylaştıracak. Bir gazeteye konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, stokçuluğu önlemek ve fiyatların seyrini kolaylıkla takip etmek amacıyla bakanlık koordinasyonunda yürütülen sistemin çalışmalarının devam ettiğini de ifade etti. 

“Ülkemizde enflasyonu bekleyen etkenler arz faktörleri”

Bakan Nebati, gazeteye verdiği röportajda şunu ifade etti: “Ülkemizde enflasyonu belirleyen üç temel etken var. Biri maliyet, ikincisi arz yönlü faktörler diğeri de enflasyon beklentileri. Bu kapsamda kurdaki istikrara çok değer veriyoruz. Önümüzdeki dönemlerde ortaya konulacak olan yeni enstrümanlarla finansal piyasalarda kalıcı istikrarı sağlayacağız.” 



Tarımsalda girdi maliyetlerini düşürecek çalışma mayısta 

Ürünlerin tarladan alınıp satılacağı yere getirilene kadar takip edilmesini sağlayacak olan “Ürün Takip Sistemi” ile tüm ürünler sorgulanabilecek. Tarımsal üretimde girdi maliyetlerinin düşürmesini sağlayacak çalışmalar ise mayıs ayında tamamlanacak. 

Vergi borçlarında yapılandırma tartışmalarını noktaladı

Bakan Nebati, özellikle salgın döneminde oluşan SGK borçları hakkındaki tartışmalara son noktayı koydu. Vergi borçlarında yeniden yapılandırma çalışmaları kapsamında pandemi döneminde vergi ve SGK borçları başta olmak üzere vatandaşların rahat nefes almasını sağlayacak olan borçların ödenmesi konusunda önemli kolaylıkların sağlanması ve bu şekilde borçların azaltıldığını kaydeden Nebati, bütçe dengelerinin gözetilmesini ancak yeni bir yapılandırma süreci düşünmediklerini ifade etti. Yeni yapılandırma paketi beklentisiyle vergilerini ödemeyenlere seslenen Bakan Nebati, halkın bu tarz iddialara itibar etmemesi ve yükümlülüklerin zamanında yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti. 

Vergisini ödemek isteyenler taksitlendirme yapabilir

Bakan Nebati, vergisini ve borçlarını ödemek konusunda zorluk çeken mükelleflerin tüm taksitlendirme imkanlarını kullanabileceklerini yönünde destekleyerek bu vatandaşların vergi dairelerine başvurmalarını ve mevcut kolaylıklardan faydalanmalarını talep etti. Konuşmasını enflasyon hakkında sürdüren Nebati, enflasyonla mücadele kapsamında şimdiye kadar alınan tüm önlemleri şu şekilde sıraladı: “Temel ihtiyaç maddeleri, tarımsal sulama, gıda ürünleri ve meskenlerde kullanılan elektrikte KDV indirimleri yaptık. İç piyasada arz güvenliğini sağlamak konusunda yemlik ürünlere, bazı bakliyat ürünlerine, yağlık bitki ve karkas etlerde ihracata kısıtlama getirdik. Bitkisel yağda ise 30 Haziran 2022’ye kadar gümrük vergisini kaldırdık.”

Gıda arz ve güvenliği konusunda yeni bir aşama başlatıldı

“Gıda arzında istikrarı sağlamak amacıyla tedbirlerimizi daha üretim aşamasında başlatma kararı aldık. Bunun en bariz örneği ise tarım ürünlerine yönelik fiyat ve rekolte gelişmelerini önceden tespit edebilecek Erken Uyarı Sistemi’ni geliştirmek oldu. Tarımsal üretimde üreticilere destek vermek amacıyla çiftçilerimizin modern basınçlı sulama sistemi kullanmak için yatırımlara yönelik 7,5 milyon liraya varan kredi imkanı sağladık. Küçük ölçekli üretim yapan çiftçilerimiz için verilen sıfır faizli kredi üst limitlerini de iki katına çıkarttık. Hazine sübvansiyonlu düşük faizli tarım kredilerinde ise üst limiti yüzde 50 ile 233 oranında artırdık. Tüm bunlarla birlikte Fiyat İstikrar Komitesi ile her ay düzenli olarak bir araya gelmeye enerji, gıda ve tarım başta olmak üzere su kaynakları ve emtiaları kapsayacak şekilde arz güvenliği yaratmak için yeni politikalar oluşturmaya karar verdik.”

Yorumlar (0)