Ucuz fiyata kırmızı et satışı için önemli karar: Resmi Gazete'de yayımlandı

Cumhurbaşkanlığı'nın 'Et Piyasasının Düzenlenmesine İlişkin Kararı' bugünkü Resmi Gazete sayısında yayımlandı. Et ve Süt Kurumu tarafından kesimi ve satışı gerçekleştirilen sığırlar için yetiştiricilere, 2 bin 500 TL destek verilecek. Bu kararın, fiyatlara olumlu bir şekilde yansıması bekleniyor.

EKONOMİ 13.04.2022, 10:28
Ucuz fiyata kırmızı et satışı için önemli karar: Resmi Gazete'de yayımlandı

Et Piyasasının Düzenlenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, bugünkü Resmi Gazete sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tüketicilere ucuz et satışı için önemli karar!

Tüketicilere ucuz et imkanı verilmesi, tüketici ve besicinin korunması, piyasada ortaya çıkan fiyat dalgalanmalarının engellenmesi hedefiyle Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından Ramazan ayı boyunca kesimi ve satışı gerçekleşen sığır başına 2 bin 500 TL yetiştiricilere destek ödemesi yapılacak.

Karar, hayvancılık ile ilgili işlemlerin sürdürülebilirliğine katkı vermek, besiciyi ve tüketiciyi koruma altına almak, piyasada ortaya çıkan fiyat dalgalanmalarını engellemek ve kamu yararı çerçevesinde Ramazan ayına ilişkin kırmızı et piyasasının düzenlenmesi hedefiyle hazırlandı.

Buna göre, kırmızı et fiyatlarında mevcut dengenin, tüketici ve üretici aleyhine bozulmasını engellemek için 2 Nisan-1 Mayıs arasını kapsayan Ramazan döneminde ESK tarafından kesimi ve satışı gerçekleşen sığır başına yetiştiricilere 2 bin 500 TL ödeme yapılacak. Ödemeler, ESK’nın hazırlayacağı icmal karşılığında yapılacak.

Sığırların kesimi ve satışı, ESK’nın belirleyeceği kriterler kapsamında yapılacak. Kesimi gerçekleşen hayvanların ve yetiştirici bilgilerinin bulunduğu onaylı ve ıslak imzalı icmal, ESK yetkilileri tarafından hazırlanacak ve Tarım ve Orman Bakanlığının Hayvancılık Genel Müdürlüğü'ne iletilecek.

ESK, doğruluğundan sorumlu olacak

Hazırlanan icmallerdeki bilgilerin doğruluğundan ESK sorumlu tutulacak. HAYGEM, ESK'den gelmiş olan icmali, destekleme tutarı ve kesilen hayvan sayısı bakımından kontrol ederek bütçe imkanları kapsamında Ziraat Bankası yoluyla yetiştiricilerin hesabına gönderecek. Karar çerçevesinde gerçekleşecek ödemeler konusunda gerekli kaynak, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2022 tarımsal destekleme bütçesinden ayrılacak. Konuya ilişkin yetiştiricilere destekleme ödemeleri, elektronik ortamda icmallerin Ziraat Bankası'na bildirilmesiyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerekli kaynağın bankaya gönderilmesinin ardından yapılacak. Ödenen miktarın yüzde 0,2'si komisyon olmak üzere ayrıca Ziraat Bankası'na ödenecek. Karar çerçevesinde gerçekleşen destekleme ödemeleri, kamu kaynağı olması sebebiyle hak ediş sahibinin hesabına aktarılmadan evvel temlik, icra ve haciz işlemlerine konu edilemeyecek.

Karar hükümlerinin yürütmesi ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sorumluluk alanında olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kırmızı et piyasasında fiyat artışlarını ve fırsatçılığı önlemek, Ramazan ayında evlere ucuz et girmesini temin etmek hedefiyle bazı adımlar atılacağını duyurmuştu. Elinde kesimlik hayvanı olan kişilerden, bunların satın alınmasıyla birlikte ucuz et satışının yapılacağını söyleyen Erdoğan, "İstiyoruz ki Ramazan ayında ucuz fiyatla Et Süt Kurumunda vatandaşımıza kuşbaşını, kıymayı ve eti verelim." sözlerini kullanmış, gerekli çalışmalar konusunda Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'ye talimat vermişti.

Yorumlar (0)