Uber'e erişim engellendi

Taksici derneklerinin yapmış oldukları başvurular İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından kabul edildi ve Türkiye'de Uber'e erişim engellendi.

EKONOMİ 16.10.2019, 16:40
Uber'e erişim engellendi

İnternet üzerinden ulaşım hizmeti veren Uber'e bir süre önce taksici dernekleri tarafından dava açılmıştı. Devam eden yargılama sürecinde son olarak İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde gerçekleşen duruşmaya davacı İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası, Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi, İstanbul Taksi Sahipleri Derneği avukatları ile davalı UBER Turkey LTD ve UBER BV avukatları katıldı.

Davacı avukatları duruşmada söz aldıklarında, bilirkişi raporunda ifade edilen haksız rekabet unsurunu vurgulayarak davanın kabul edilmesini talep etti. Ardından söz alan davalı Uber avukatları ise öne sürülen bilirkişi raporuna itiraz etti. Verilen bilirkişi raporunda heyete sunulan soruların tam olarak karşılanmadığını ifade eden Uber avukatları, yeni bir rapor ya da ek bilirkişi raporu alınması talebinde bulundu.

Karar duruşması

Mahkeme bu son duruşmada davaya ilişkin kararını açıkladı. Mahkeme, yeni ya da ek bilirkişi raporu alınmasına yönelik talebi reddetti ve Uber’in haksız rekabete neden olduğu gerekçesiyle, hizmet sunduğu platformlara erişimin engellenmesine karar verdi. Karar sonucu Uber’in hizmet sunduğu m.uber.com, uber.com/tr ve uber.com internet siteleri ile Uber mobil uygulamalarına erişimin engellendi.

Uber'in internet üzerinden sunduğu Uber XL isimli hizmetin de haksız rekabet ortamı oluşturduğu mahkeme tarafından belirtilirken, haksız rekabete neden olan eylemlerinin durdurulmasına da karar verildi. Mahkeme aynı zamanda, Bilgi Teknolojileri Kuruluna konuya ilişkin yazı yazılmasını istedi.

Hâkimden taksiciye fırça

Kararın açıklanması sırasında duruşmada bulunan bir taksici, "karar çok gecikti" diyerek mahkeme başkanını sinirlendirdi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Ramazan Acar, "Terbiyesiz, senin keyfine göre mi karar vereceğiz?" diyerek tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı Ramazan Acar, kendisini sinirlendiren taksici özür dileyene kadar karar metnini okumayacağını ifade etti. Ardından söz konusu taksici salona gelerek, Ramazan Acar’dan özür diledi.

"Zaten doğruları yazmıyorsunuz"

Kararın açıklanması sonrasında davayı takip eden gazeteciler ile duruşmada bulunan avukatlar arasında tartışma çıktı. Gazeteciler tarafından kendisine soru yöneltilen bir avukat, “Zaten doğruları yazmıyorsunuz, bir de gelmiş soru soruyorsunuz’ diyerek gazetecilere tepki gösterdi. Çıkan tartışmanın büyüyerek devam etmesi üzerine başkan Ramazan Acar dışarı çıkarak, "Susun be" şeklinde müdahalede bulundu.

"Türk adaleti ‘Uber’e erişimi engelledi"

Duruşma sonucunu adliye önünde bekleyen taksiciler duruşma sonunda verilen kararı asker selamı ile karşıladı. Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu bir süre sloganlarla sonucu kutlayan taksiciler adına açıklama yaparken, “Uber’e karşı açtığımız dava sonuçlandı. Biz taksiciler olarak 1986'da çıkan kanun neticesiyle tahditli ticari araçlarız. Bu ticari araçlarımıza devlete bedeller ödeyerek sahip olduk. 2013 yılından itibariyle Türkiye’de bu şekilde bir korsan taşımacılık başladı. Biz Türkiye Cumhuriyeti'nin siyasetine ve adaletine güveniyoruz. Haklı olduğumuz dava bugün sonuçlandı. Uber'in XL ve normal araçlar ile taksiler dâhil olmak üzere internet erişimi Türk adaletinin verdiği kararla kapatıldı” ifadelerini kullandı.

Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu davaya ilişkin açıklamalarının ardından Barış Harekâtı’nda olan Mehmetçiğe de destek açıklaması yaptı. Açıklamanın tamamlanmasının ardından taksiciler asker selamı vererek adliye önünden ayrıldı.

Yorumlar (0)