TÜSİAD'dan enflasyonla mücadele önerisi: "Büyümeden taviz verilmeli"

ESİAD Yatırım Zirvesi'nin açılışında açıklamalarda bulunan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, enflasyonla mücadele konusunda “gerekirse büyümeden taviz verilmesi” gerektiğine dikkat çekti.

EKONOMİ 07.06.2022, 10:44 07.06.2022, 16:45
TÜSİAD'dan enflasyonla mücadele önerisi: "Büyümeden taviz verilmeli"

Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (ESİAD), finans kuruluşları ile iş insanları ile finans kuruluşlarının temsilcilerini buluşturmak amacıyla İzmir'de "Yatırım Zirvesi" gerçekleştirildi.

“Bütün dünyayı etkileyen bir döneme tanık oluyoruz”

Zirvenin açılışında açıklamalarda bulunan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Kovid-19 pandemisinden sonra Ukrayna-Rusya arasındaki savaşla birlikte, tüm dünyayı etkileyen bir döneme tanık olunduğunu dile getirdi.

Ekonomik bakımdan bozulan, enerjide yaşanan sorun, değişen arz zincirleri, gıda güvenliği ve arzının bütün dünyada yeni bir gündem oluşturduğunu belirten Turan, gıda ve hammadde fiyatlarındaki artış gibi risklerin, toplumsal dengeyi ve insani ihtiyaçları tehdit edecek ölçeğe ulaştığını dile getirdi.

Bu sene Davos Zirvesi'nde öne çıkan konuların iklim ve gıda şartlarının değişimine bağlı olarak biçimlenen sürdürülebilirlik ve jeopolitik dengeler olduğunu dile getiren Turan, şunları dile getirdi:

"Bütün dünyada gıda güvenliğinin tehlike altında olduğu ve enflasyonu kontrol altına almanın daha zor olacağı bir döneme girdik. Halihazırda bu liste ulaştığımız yüksek enflasyon rakamları ve komşu ülkelerdeki mülteci akımları sebebiyle Türkiye için bir kat daha sıkıntılı bir süreç ortaya çıkaracaktır. Tedarik zincirinde yaşanan kopma ve değişim eğilimi salgından önce de başlamıştı. Zaten devletin ekonomideki rolünün artması, korumacılık, ticaret politikalarının dış politikanın aracı durumuna getirilmesi gibi gelişmeleri görüyorduk. Fakat bu kopma ve değişim süreci salgında da hız kazandı. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı ve Çin'de tekrar artan vakalara karşı alınan radikal önlemlerle de ciddi bir kırılma ortaya çıktı. Uzun süreçte çoklu krizleri yaşadığımız bu konjonktürde değişimin ne çok kolay ne çok hızlı olacağını düşünüyoruz."

Ekonomileri desteklemek adına düşük faiz politikası ve yaşanan rekor parasal genişlemenin sona erdiğini belirten Turan, enflasyonla mücadelenin öncelik olduğu ve büyümeden gerekirse taviz verilebileceği bir sürece girildiğini aktardı.

“Enflasyon, faiz ve kur döngüsünden çıkamıyoruz”

Bütün dünyada finansman şartlarının zorlaşmaya başladığına dikkat çeken Turan, "Türkiye ekonomisi potansiyeli oldukça yüksek, yaşanan şoklara karşı reel kesimi de esnek bir ekonomi. Bunların haricinde güçlü bir finansal sistemimiz mevcut. Keza nüfusumuz oldukça dinamik ve genç. Bütün bu gerçekler, ekonomimizi yakınımızdaki Avrupa ekonomisinden ve emsallerimizden ayrıştıran güçlü taraflarımız. Bugün geldiğimiz aşamada bu kadar hızlı değişen ve bir yandan da yeni imkanları sunan global şartlarda içeride yaşadığımız enflasyon, faiz ve kur döngüsünden çıkamadığımız için bu imkanları yeterli miktarda değerlendiremiyoruz. Dünyada yaşanan değişimin hızını ve bu gelişmelerin sunduğu bütün yatırım fırsatlarını istediğimiz seviyede de yakalayamıyoruz" yorumunu yaptı.

Ucuz iş gücüyle, ihracatta rekabet kazanma döneminin, teknolojiyle yüksek katma değer yaratma ve yüksek nitelikli iş gücüne yerini bıraktığını ifade eden Turan, Türkiye'nin lojistik altyapısı, stratejik konumu, büyük pazarlara erişimi ile uluslararası yatırımcılar için ciddi bir yatırım merkezi olduğunu, dolayısıyla bu rolünü güçlendirmek adına hem kamu hem de özel sektör tarafından gerçekleştirilen çalışmaların hızlıca hayata geçirilmesinin kritik önem taşıdığına dikkat çekti. Turan, "Zor küresel şartlar, yeni fırsatları da beraberinde getiriyor. Ülkemizin de bulunduğu coğrafya bir yandan son derece sıkıntılı ancak bir yandan da iktisadi bakımdan muazzam avantajlar sunmaktadır" sözleriyle açıklamalarını tamamladı.

Yorumlar (0)