TUSAŞ mühendis ekibi oluşturuyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), Türkiye'nin en büyük, dünyanın tek çatı altındaki 4'üncü büyük kompozit üretim tesisi için mühendis ekibi oluşturuyor. Türkiye'nin havacılık ve uzay projelerinin şekilleneceği kompozit üretim tesisi için makine, metalurji ve malzeme, havacılık ve uzay mühendisleri alımı yapılacak.

EKONOMİ 24.08.2019, 14:12 24.08.2019, 14:13
TUSAŞ mühendis ekibi oluşturuyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), son teknolojiyle donatılacak ve uçak yapısallarının üretileceği kompozit tesisi için çeşitli alanlardan mühendisleri istihdam edecek.

Türkiye'nin havacılık ve uzay merkezi TUSAŞ, ülkenin en büyük, dünyanın tek çatı altındaki 4'üncü büyük kompozit tesisinin kurulum çalışmalarına devam ediyor.

Tesis, şirketin Kahramankazan'daki merkez yerleşkesinde hayata geçirilecek. 95 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösterecek olan tesiste, yüksek teknoloji, kalite ve verimlilikte üretim yapılacak.

TUSAŞ, kurulum çalışmalarına devam ederken bir yandan da tesiste çalışacak insan kaynağını oluşturmak amacıyla ilk adımı attı. Şirket, Proses Mühendisi (Kompozit İmalat) pozisyonunda çeşitli alanlardan mühendis alımı yapacak.

Adaylarda makine, metalurji ve malzeme, havacılık veya uzay mühendisliği bölümlerinden mezun olma koşulu aranırken, kompozit ve imalat teknolojileri alanında en az 2 sene tecrübe sahibi olmak tercih nedeni olacak.

Adayların iyi derecede İngilizce bilmesi isteniyor. Ayrıca adaylar için ilgili bilgisayar programlarını ve kompozit parçalara yönelik yazılımları temel seviyede kullanıyor olmak, kompozit parça üretim ve kalite muayene süreçlerinde tecrübe, tahribatsız muayene yöntemleri hakkında bilgi ve tecrübe, yalın üretim, kalite sistem yönetimi ve risk analizi konularında deneyimi olmak ek tercih sebebi olarak görülecek.

Adayların, bu donanımlarının yanında "Türk Havacılık Tarihi'ni okuyanlardan değil yazanlardan olma", "havacılık ve uzay sektöründe yürütülen projelerde iz bırakma" hedefinde olması isteniyor.

Tesis akıllı dijital fabrika olarak hayat geçecek

Tesiste uçak ve helikopter gibi hava araçlarının yapısal parçaları üretilecek. Dünyadaki hava yapısalları kompozit ihtiyacının yüzde 2'sini karşılaması hedeflenen tesiste, üst düzey teknolojik üretimin yanında yeni ürün tasarımları ve ürün geliştirmeleri yapılacak. Buradaki tüm işlemlerde otonom araçlar kullanılarak, yüksek doğruluk ve verimlilik sağlanacak.

Endüstri 4.0 için altyapısını hazırlayan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), kompozit tesisini akıllı dijital fabrika olarak hayata geçirecek ve sanal/artırılmış gerçeklik uygulamaları ile üretime destek sağlanacak.

Üretim süreci ve verimlilik anlık olarak denetlenebilecek

Kompozit tipine göre özelleşmiş robotik, otonom ekipmanlar ile hassas ve hatasız üretim gerçekleştirilecek. Tesisteki robotlar, otonom araçlar ve makineler birbiriyle sürekli iletişim halinde olacak.

Binlerce sensör ve iletişim sistemiyle donatılacak tesisle bütün üretim süreci ve verimlilik anlık olarak denetlenebilecek.

Üretim kapasitesini büyük ölçüde artıracak

Söz konusu tesiste, gelişmiş kesim ve ölçüm sistemleri kullanılacak. Ultrasonik ve x-ray sistemli tahribatsız muayene yöntemleriyle üretilen parçalar kalite kontrol süreçlerinden geçirilecek ve bunların montajı yapılacak.

Boyahaneler, yapay zekayla otonom olarak çalışacak ve tüm parçalar el değmeden boyanıp sevkiyata hazır duruma getirilecek.

TUSAŞ, bu yatırımla üretim kapasitesini büyük ölçüde artıracak ve yapacağı ihracatla ülke ekonomisine destek vermiş olacak. 

Yorumlar (0)