Türkiye’deki Volkswagen üretim tesisi anlaşmasında karar!

Üç Türk kaynağından alınan bilgilere göre, Türkiye’nin, Alman otomobil üreticisi Volkswagen’in, bu hafta üst düzey bir şirket yetkilisi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı ‘son derece olumlu’ bir toplantı sonrasında ülkede üretim tesisi kuracağından emin olduğunu belirtti.

EKONOMİ 05.09.2019, 12:51 05.09.2019, 13:13
Türkiye’deki Volkswagen üretim tesisi anlaşmasında karar!

İki taraf, 1 milyar euroluk (1,1 milyar dolar) yatırımı sonuçlandırmak için, Türkiye’nin araç vergi rejimi hakkında görüşmelerde bulunuyordu.

Bulgaristan'da yatırım yapmayı da düşünen Volkswagen, nihai bir karar vermedi, ancak kaynaklar Volkswagen’in Türkiye’ye yatırım konusunda olumlu olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve üst düzey bir VW yetkilisi, bu haftaki toplantıda sorunların çoğunu aştığını, konuyla ilgili bilgi sahibi bir Türk kaynağı olduğunu belirtti. Bir Volkswagen kaynağı, Erdoğan'ın bu hafta VW Şefi Herbert Diess ile bir araya geldiğini söyledi.

Kaynak, ‘Daha önce satılacak araçlardaki vergi düzenlemeleri gibi bazı küçük sorunlar vardı. Toplantıda, neredeyse tamamlanmış bir anlaşmaya varıldı. Son dakika sorunu yoksa Türkiye'de yatırım yapılacaktır.’ dedi.

Daha büyük otomobillere uygulanan Türk vergileri, çoğu alıcıyı ve yerel üreticiyi daha küçük motor boyutlarıyla sınırlıyor. 1,6 litreden daha az motora sahip otomobiller, 2018 yılında Türkiye’nin yeni otomobil pazarının yüzde 96’sını oluşturuyor.

Fiat, Renault, Ford, Hyundai ve Toyota gibi başlıca üreticiler, geçtiğimiz yıl Türkiye'de 1.3 milyondan fazla motorlu taşıt ürettiler.

Çekya Başbakanı Andrej Babis, salı günü yaptığı açıklamada, Ankara ziyaretinde Volkswagen’in Türkiye’ye büyük bir yatırım yaptığını söyledi.

İkinci bir Volkswagen kaynağı, sadece küçük meselelerin vergi konularında netleştirilmesi gerektiğini söyledi. Kaynak, anlaşmaya birkaç hafta içinde ulaşılmasının beklendiği ve tesisin Manisa ilinin batı bölgesinde inşa edilmesinin beklendiğini söyledi.

İkinci kaynak, yatırımın Türkiye'de yapılacağını düşünme konusunda artık bir sorun olmadığını ve bu kararın son ayarlamalar yapıldıktan kısa bir süre sonra açıklanacağını belirtti.

Kaynak: Reuters

Yorumlar (0)