Türkiye’de kripto para yatırımı resmileşiyor: Düzenlemenin maddeleri yayınlandı

Kripto para yatırımı hakkında uzun süredir üzerinde çalışılan yasal düzenlemede sona gelindi. Bireysel yatırımcıdan vergi alınmaması görüşü ile birlikte küçük yatırımcının da korunmasına yönelik adımlar atılacak. Ayrıca borsalara sermaye şartı getirilmesi de gündemde olacak. 

EKONOMİ 26.01.2022, 14:55
Türkiye’de kripto para yatırımı resmileşiyor: Düzenlemenin maddeleri yayınlandı

Dünya çapında yıllık ticaret hacmi 500 milyar dolara ulaşan kripto para varlıklarına yatırım düzenlemesi hakkında yasa çıkarmaya hazırlanan Türkiye, son tümseği aşmak üzere. Ortalama 10-12 maddeden oluşacağı bilinen kripto para düzenlemesinin unsurları ise oldukça dikkat çekici.  

Bireysel yatırımcıdan vergi alınmayacak 

Elde edilen bilgilere göre yeni düzenlemenin maddeleri arasında bireysel yatırımcıdan vergi alınmaması yer alıyor. Öte yandan kripto para varlıklarının alım-satımı konusunda organizasyon üreten yerel borsalarda kendilerini “pazar yeri” olarak betimleyen firmalara ise sermaye şartı getiriliyor. Hizmet veren firmaların sermayesinin 1 milyar TL altında olmaması fikrinin hakim olduğu düzenlemede piyasa çalışması sonrasında yeni bir rakamın belirlenme ihtimali bulunuyor. 



Firmalar, “finansal kurum” olacak 

Düzenlemedeki maddelerden biri, firmaların “finansal kurum” olarak tanımlanması yönünde. Bu kurumlar, sermaye koyma zorunluluğunun yanı sıra kâr, oran, gelir ve giderlerini de şeffaf şekilde ortaya koymak zorunda olacak. Ülkede hizmet veren yurt dışı kaynaklı borsalar ise ülkedeki hiçbir kurala tabi olmayacak ve MASAK denetiminin dışında kalacak. Bu şekilde borsaların yerleşik sistem altyapısı kurması bekleniyor. 

Bankacılık düzenlemesi benzeri yapı oluşturulacak 

Kripto para yatırımı yapan vatandaşların korunması için bankacılık düzenlemesi benzeri bir yapı oluşturulacak. Herhangi bir olumsuz durumda bilgisayar başındaki personel, ilk sorumlu kişi olacak. İkinci sorumlu ise firma olacak. Bazı suçlar karşısında hapis cezası da gündeme girebilecek. 

Öte yandan kripto paraların nasıl saklanacağına dair de düzenleme yapılması gündemde bulunuyor. Yerel borsalar, bünyelerinde bulunan varlığın yüzde 97’lik kısmının koruma altında olduğunu belirtseler de AK Parti hükümeti, yeni bir saklama düzenlemesi getirileceğini öngörüyor. 

Çalışmalar 24 Aralık’ta başladı 

AK Parti hükümeti, kripto para düzenlemesi hakkındaki çalışmalarına 24 Aralık’ta başladı. O dönemde Türkiye’de faaliyet gösteren 30 kadar borsa varken şu anda bu borsaların sayısı 80’e çıkmış durumda. Bu sebeple talimat veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzenlemenin 2 hafta içinde Meclis’e sunulmasını istedi. 

Yorumlar (0)