Türkiye'de ilk kez üretildi: Tazesi 400, kurusu 3 bin TL

Mersin'e bağlı Erdemli ilçesinde, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından örtü altında kuzugöbeği mantarı üretildi. Ülkemizde ilk defa serada yetiştirilen mantarın yaş halinin kilogramı 400 TL'den, kuru halinin kilogramı ise 3 bin TL'den satılıyor.

EKONOMİ 11.04.2022, 20:18 12.04.2022, 00:12
Türkiye'de ilk kez üretildi: Tazesi 400, kurusu 3 bin TL

Tarım ve Orman Bakanlığı çatısı altındaki TAGEM'e (Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü) bağlı olan enstitü, mantarların ekonomik getirisinden üreticilerin de yararlanması için yeni bir proje başlattı.

Enstitüye ait seralarda ekilen kuzugöbeği mantarı, bir aylık süre zarfı sonunda hasat edilecek düzeye geldi.

"Çok değerli bir tür"

Enstitü Müdürü Doç. Dr. Davut Keleş, basın mensuplarına, tarımsal ürünlerin çeşitliliğini ve çiftçilerin ekonomik kazancını arttırmak için araştırmalar yaptıklarını ifade etti.

Doğadan tek tek toplanan mantarların kültür faaliyetleriyle örtü altında ekildiğini dile getiren Keleş, "Kuzugöbeği bir hayli değerli bir mantar türü. Özellikle Fransa mutfağının vazgeçilmezlerinden biri. Bu mantarın bulunduğu Fransa yemekleri 5 katı fiyata satılmaktadır çünkü bu mantar aynı zamanda bir şifa kaynağıdır." diye konuştu.

"Türkiye'de bir ilk"

Keleş, mantarın üreticisine ciddi bir gelir sağlayacağını kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"Bu mantarının üretiminde, dekar başına 300 ila 700 kilogram arasında rekolte amaçlıyoruz. Yaş olanının kilogramının 400 TL'den satıldığını varsayacak olursak iyi bir gelir elde ediliyor. Dekar başına 120 ila 280 bin TL gelir elde etme ihtimali sunmaktadır. Kurusunun kilogramı ise yaklaşık olarak 3 bin TL'den satılabiliyor. Bu mantarın kültüre alınması çalışmalarımız sayesinde ilk defa doğada değil de serada yetiştirdik. Bazı ülkelerde üretimi yapılıyor fakat ülkemizde bu çalışma bir ilk."

"Kasım 2021'de ektik"

Projede çalışan Dr. Atilla Ata da kuzugöbeğinin yetiştirilme sürecine ilişkin olarak, şöyle konuştu:

"İlk etapta doğadan mantar topladık ve laboratuvarda çoğalttık. Kasım 2021'de ekim yaptık. İlk meyve görüntünü bir ay evvel tespit ettik. Yetiştirmek için gölgeli şartlar gereken bir mantar çeşidi çünkü güneş ışığında zarar görüyor. Bu sebeple ortamı gölge tülleri ile kapladık."

Yorumlar (0)