Türkiye’de gözler o ile döndü: Bölgede 80 milyar dolar altın rezervi var!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, gümüş ve altın madenciliğinin Türkiye ekonomisine verdiği katkıya değinerek, “Çanakkale’de 80-100 milyar dolarlık altın ve gümüş, toprağın altında yatıyor" açıklamasını yaptı.

EKONOMİ 02.08.2022, 16:35
Türkiye’de gözler o ile döndü: Bölgede 80 milyar dolar altın rezervi var!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çanakkale-Lapseki'de üretim aşaması devam eden TÜMAD Madencilik firmasının madenini ziyaret etti.

42 ton altın üretimi gerçekleştiriyoruz

Varank'a; AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç eşlik etti.

Ziyarette; Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Çarmıklı ile birlikte Yönetim Kurulu Üyesi Gürhan Çarmıklı, TÜMAD Madencilik AŞ Genel Müdürü Hasan Yücel de yer aldı.

İşletme ile ilgili yetkililerden bilgi toplayan Varank, altın odasına geçti. Altının kıvamını yüksek ısıya dayanıklı eldiven ve elbiseleri giyerek kontrol eden Varank, potayı devirerek gümüş ve altın madenini döküm kalıbına aktardı.

Daha sonra Varank, birtakım değerlendirmelerde bulundu ve şunları söyledi: 

"Burası Türkiye'de gümüş, altın üretimi yapan önemli madenlerden biri. TÜMAD Madencilik, Türkiye'deki altın üretiminin yüzde 8'ini yapıyor. Bu yıl hedef, 2,5 ton gümüş ve 3,5 ton altın üretmek. 2000 yılında Türkiye'de cevherler olmasına karşın hiç altın üretimi yoktu. Türkiye'nin tüm altını yurt dışından ithal ediliyordu. 2000’den sonra madenlerimizin millileştirilmesi kapsamında yıllık 42 ton altın üretimi yapıyoruz."

"Dünyadaki 800 işletmeden biri"

Altın madenciliğinin stratejik bir sektör olduğuna vurgu yapan Varank, "Çanakkale bölgesinde şu anda tahminlere göre 80-100 milyar dolarlık altın madeni yatıyor. Maden işletmeciliği işi yapan şirket sayımız çok az. TÜMAD Madencilik, dünya standartlarında üretimi, üretim ve çevre aşamasında aldığı önlemlerle örnek işletmelerden biri. Dünyada bu tarz üretim işi yapan 800 altın madeni var. Bunlardan biri Lapseki'de. Kanada'da madencilik işi yapan bir firma hangi standartlarda üretim yapıyorsa, belki de ondan daha iyi üretim yapan bir tesisimiz." şeklinde konuştu.

"Bu değeri toprak altında bırakmamamız lazım"

Varank, gümüş ve altın madenciliğinin Türkiye ekonomisi bakımından elzem olduğunu belirterek, "Buna ilişkin çok ciddi ithalatlar olduğunu ele aldığımızda bu değerleri toprak altında asla bırakmamamız lazım. 800 personel çalışıyor. Maaşları da sordum. Maaşların ortalama olarak 12-13 bin TL’yi bulduğu bir işletmeden söz ediyoruz. Yüzde 80-90 Lapseki'de, Gelibolu'daki vatandaşlarımızın istihdam edildiği bir yer." açıklamasını yaptı.

"Çanakkale’de 80-100 milyar dolarlık gümüş ve altın, toprak altında” 

Madenler ile ilgili bazen farklı tartışmalar olduğuna dikkat çeken Varank, şu ifadeleri kullandı: 

“Bunların büyük bir bölümünün siyasi saiklerle olduğunu bilmemiz lazım. Çanakkale’de 80-100 milyar dolarlık gümüş ve altın, toprak altında şu anda yatıyor. Bunların gün yüzüne çıkarılması halinde Çanakkale ekonomisinin ulaşacağı noktayı tahmin etmemiz ve buna göre hareket etmemiz gerek. Dünya standartları ve alınması gerek önlemler açık. Madencilikten sonra sahaların rehabilitasyonuna ilişkin kurallar oldukça açık. Kurallara uyulduğu sürece asla madenciliği kötü bir uygulama şeklinde görmememiz, kamuoyunu yanıltmamamız gerek. ABD, Avrupa ve Kanada’da bu işler yapılıyorsa bunların önünün bizde de açılması lazım."

"42 tonluk üretimi artırmak istiyoruz"

Varank, makine ekipmanları konusunun altın madenciliğinde önemli olduğunu, şirketin ekipmanlarının büyük bir bölümünün yerli olduğunu söyledi.

Bu alandaki sanayinin de geliştirilmesinin gurur verici olduğuna dikkat çeken Varank, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ben, bunun gibi bir katma değeri ülkemize kazandırdıkları için arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu madenleri çıkarmamış olsaydık, Türkiye'de şu an satılan altını ithal etmek zorunda kalacaktık. Biz Türkiye’deki 42 tonluk üretimi artırmanın peşindeyiz. Şirketlerimizin önünü açacak çalışmalara önayak olmayı sürdüreceğiz”

Yorumlar (0)