Türkiye’de depremin maliyeti: Dünya Bankası hesapladı

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerde meydana gelen fiziksel hasarın 34,2 milyar dolara ulaştığını paylaşan Dünya Bankası, söz konusu miktarın artçı depremlerle beraber daha da yükseleceğine işaret etti.

EKONOMİ 28.02.2023, 09:59 07.03.2023, 14:27
Türkiye’de depremin maliyeti: Dünya Bankası hesapladı

6 Şubat günü Türkiye felakete uyandı. Kahramanmaraş merkezli depremler 11 kenti enkaza dönüştürdü. Binlerce insan yaşamını yitirirken bölgede bulunan yapılar tamamıyla yıkıldı.

“İki ya da üç katına çıkabilir”

Depremler sırasında 44 binden çok insan yaşamını yitirirken, 200 bin kadar bina hasar gördü. Enkaz kaldırma faaliyetlerinin sürdürüldüğü ve bölgedeki insanların ihtiyaçlarının giderilmeye çalışıldığı kentlerde hasar hesaplamaları da gerçekleştiriliyor.

Söz konusu hesaplamalardan bir tanesi de Dünya Bankası tarafından yapıldı. Bankanın Küresel Afet Sonrası Hızlı Hasar Tahmini (GRADE) raporuna göre, 1,25 milyon kadar kişinin evlerinin hasar alması ya da tamamıyla yıkılması sebebiyle evsiz kaldıklarına dikkat çekiliyor.

Dünya Bankası tarafından da bu noktada bir açıklamada bulunularak, depremlerin Türkiye'de toplamda 34,2 milyar dolar kadar fiziksel bir hasara neden olduğu paylaşıldı. Öte yandan Dünya Bankası, iyileştirme ve tekrar inşa maliyetlerinin ise bu söz konusu tutarın iki ya da üç katına çıkabileceğini aktardı.

Yorumlar (0)