Türkiye üretim üssü haline geldi

Türkiye 160'ı aşkın ülkeye kozmetik ürünleri ihraç etmeye ek olarak bu sektörde faaliyet gösteren dünyaca ünlü markaların üretim merkezi konumuna da geldi.

EKONOMİ 06.12.2022, 18:22
Türkiye üretim üssü haline geldi

Yabancı ve yerli kozmetik şirketleri, KÜAD (Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği) tarafından Antalya'da gerçekleştirilen 6'ıncı Uluslararası Kozmetik Kongresi'nde bir araya geldi. 'Yeşil mutabakat' temasıyla düzenlenen kongrede, çevreye dost olan yeni ürünler yorumlandı.



"160'tan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz"

Kongreye iştirak eden KÜAD Başkanı Levent Kahrıman, basın mensuplarına, ülkemizin dünya kozmetik piyasasında çok önemli bir yere geldiğini ve özellikle Orta Doğu pazarında çok iyi bir pozisyonda olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin 160'ı aşkın ülkeye kozmetik ürün ihraç ettiğini ifade eden Kahrıman, en çok İran, ABD, Rusya Federasyonu ve Irak'a satış yaptıklarını belirtti.

Özellikle ıslak mendil, renkli kozmetik ve deodorant başta olmak kaydıyla 50'ye yakın çeşitte ürün ihraç edildiğini kaydeden Kahrıman, "Islak mendilde en büyük üreticilerden biriyiz, ilk beş ülke arasındayız. Renkli kozmetikte bazı markalarımız küresel oyuncular arasına girdi. Sabunda iyi bir yerdeyiz, özellikle komşu ülkelerde pazar lideri olan markalarımız var. Cilt bakım ürünlerinde de son senelerde atak yaptık. Cildin kusurlarını giderici, yaşlanma karşıtı ürünler noktasında iyi üreticilerimiz var." diye konuştu.

Her sene düzenli bir şekilde büyüyen sektörlerden biri olduklarına işaret eden Kahrıman, yaklaşık olarak 1,5 milyar dolarlık (yaklaşık olarak 28 milyar lira) bir ihracata ulaştıklarını bildirdi.



"Sağlık Bakanlığı'na kayıtlı 4 bine yakın üretici var"

Levent Kahrıman, genç nüfusa sahip ülkemizin çok fazla eczacı, biyolog, kimya mühendisi ve kimyager gibi meslek gruplarıyla kozmetikte çok önemli bir üretim merkezi konumuna geldiğini dile getirdi. 

Güvenilirlik hususunda iddialı olduklarının altını çizen Kahrıman, şunları kaydetti:

"Çok büyük tesislerimiz var. Sağlık Bakanlığı'na kayıtlı olan 4 bine yakın üreticimiz var. Avrupa ortalamasının üstünde olduğumuzu söyleyebilirim. Ülkemizde çok fazla sayıda kozmetik markası var fakat dünyada konumlanmış bir markamız yok. Daha çok markalı şirketler ülkemizde ürününü üretmek amacıyla geliyor. Bu manada ülkemiz alternatif üretim üssü olmuş durumda. Çünkü burada yenilikçi, hızlı ve uygun fiyatlı ürünler üretilebiliyor."

Ülkemizin endemik bitkiler hususunda zengin bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Kahrıman, "Bu bitkiler seneler evvel kozmetik ve gıda alanlarında kullanılıyordu. Atalarımızdan bizlere kalan mirasımız var. Bu mirasın üzerinde endüstri inşa edebiliriz. Ülkemizde büyük bir kaynak var, bu kaynakla Türkiye'nin kozmetik hikayesini yazabiliriz." yorumunda bulundu. 

Yorumlar (0)