Türkiye'nin yoksulluk istatistikleri açıklandı

TÜİK, geçen yıla dair Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri'ni paylaştı. Yoksulluk oranı yüzde 14,4'te sabit kaldı, maddi ve sosyal yoksunluk oranı yüzde 16,6'ya düştü. Kişi düzeyinde maddi yoksunluk kriterlerine yeni değişkenler eklendi.

EKONOMİ 08.05.2023, 11:08 08.05.2023, 17:55 Hakan Öksüz
Türkiye'nin yoksulluk istatistikleri açıklandı

2022 yılına dair "Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri" Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşıldı. Yoksulluk oranının değişmediği ve yüzde 14,4'te sabit kaldığı kaydedildi. 

Maddi ve sosyal yoksunluk oranının yüzde 16,6

Maddi ve sosyal yoksunluk oranının ise 2021'de yüzde 18,1 olduğu, 2022'de ise yüzde 16,6'ya gerilediği belirtildi. Maddi ve sosyal yoksunluk oranı hesaplanırken iki günde bir et, balık ve tavuk tüketebilme, bir haftalık tatil masrafını çıkarabilme, hesapta olmayan harcamalar yapabilme, ısınma ihtiyacını karşılama ile kira ve kredi ödeyebilme gibi değişkenler göz önünde bulunduruldu.

Kişi düzeyinde maddi yoksunluk kriterleri

Telefon, renkli televizyon ve çamaşır makinesi sahibi olmak, "maddi yoksunluk" tanımından çıkartıldı. Kişi düzeyinde maddi yoksunluk tanımına "ayda en az bir defa tanıdıklarıyla buluşma", "kendini iyi hissetmek için para harcama", "ücretli boş zaman etkinliklerine katılma", "düzgün iki çift ayakkabıya sahip olma" ve "eskimiş giysilerinin yerine yenilerini alabilme" gibi değişkenler eklendi.

Kendi evi olan ve kirada oturanların oranı

Kendilerine ait bir konuta sahip olanların oranı yüzde 56,7 iken kirada oturanların oranının yüzde 27,2 olduğu kaydedildi. Kendi konutunda oturan ve kira ödemeyenlerin oranı yüzde 15,1 olarak hesaplandı. 2022 verilerine göre lojmanlarda yaşayanların oranı yüzde 1,1 oldu.

Yorumlar (0)