Türkiye'nin ocak ayı ihracat ve ithalat rakamları paylaşıldı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye'nin Ocak 2023'e ilişkin ihracat ve ithalat rakamlarını açıkladı. Buna göre geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 10,4 yükselen ihracat, 19,4 milyar seviyesine ulaştı. Ocak ayı ithalatı ise 33,7 milyar dolar oldu. İşte detaylar...

EKONOMİ 02.02.2023, 13:14 02.02.2023, 13:20 Hakan Öksüz
Türkiye'nin ocak ayı ihracat ve ithalat rakamları paylaşıldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ile birlikte Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu'nda basın toplantısı düzenleyen Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ocak ayı dış ticaret rakamlarına ilişkin istatistikleri paylaştı. Bakan Muş, 2022'nin aynı ayına kıyasla yüzde 10,4 yükselişin gerçekleştiğini ve Ocak 2023'teki ihracatın 19,4 milyar dolara çıktığını kaydetti.

"Siyasi istikrar, bu başarıda önemli katkıya sahip"

Küresel çapta yaşanan belirsizlik ortamına rağmen Türkiye'nin ihracatta beklenenin üzerinde başarı elde ettiğine değinen Mehmet Muş, "Sanayi üretiminde de yolumuza emin adımlarla devam ediyoruz. Türkiye'deki siyasi istikrarın bu başarıdaki katkısı büyük. İhracatın önünü açan politikaların uygulanmasının da yardımıyla ihracatçılar, Türk mallarını dünyanın çeşitli yerlerine ulaştırmaktadır." dedi.

"Yeni pazarlar arıyoruz"

TİM heyetiyle beraber Venezuela'ya yaptıkları ziyaretten bahseden Bakan Muş, "İhracatımızın kapsamını genişletmek ve yeni pazarlar bulmak için çabalıyoruz. İhracatçılarımızın zaman zaman bazı ülkelerde sorunlarla karşılaştıkları oluyor. Bu problemleri ortadan kaldırmak için çalışmayı sürdüreceğiz. Ocak ayında ihracatımız 19,4 milyar dolara yükseldi. Ocak 2022'ye kıyasla yüzde 10,4'lük bir artış söz konusu. Bu ivmenin yıl boyunca devam etmesi bekleniyor." ifadelerini kullandı.

Ocak ayı ithalatımız 33,7 milyar dolar 

Ocak 2023'te Türkiye'nin ithalatının 33,7 milyar dolar olduğunu kaydeden Muş, "Enerji ithalatı, bu rakamın yüzde 25'inden daha fazlasını kapsıyor. Küresel çapta artan enerji ve emtia fiyatları, bu rakamı etkiledi. 2021 Ocak ayına kıyasla enerji ithalatında yüzde 238'lik artış var. Sadece ocak ayında enerji ithalatımız 8,8 milyar dolar civarına çıktı. Toplam altın ithalatı ise 2022'nin aynı ayına oranla yüzde 733 yükseldi ve 5,1 milyar dolar seviyesine ulaştı." vurgusunu yaptı.

Yorumlar (0)