Türkiye'nin net yükümlülüğü arttı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2019'un ikinci çeyreği için Finansal Hesaplar Raporu'nu yayınladı. 

EKONOMİ 07.10.2019, 16:40
Türkiye'nin net yükümlülüğü arttı!

Raporda Türkiye ekonomisinin toplam finansal yükümlülükleri 15 trilyon 864 milyar Türk Lirası (TL) olarak gerçekleşirken, varlıkları 13 trilyon 883 milyar TL düzeyine ulaştığı belirtiliyor. Dolayısıyla, Türkiye ekonomisinin dünyanın geri kalanına olan net yükümlülüğü 1 trilyon 981 milyar TL seviyesine yükseldi.

Net yükümlülük ne ifade ediyor?

Bir ülkenin net yükümlülüğü, basitçe, o ülkenin finansal pozisyonunu gösterir. Bu açıdan, net yükümlülükler, ülkenin finansal pozisyonu hakkında bilgi sahibi olabilmek için önemli göstergelerden biri olarak kabul ediliyor.

Bir ülkenin net yükümlülüğü, toplam finansal yükümlülükler ile toplam finansal varlıklar arasındaki fark olarak hesaplanıyor.

TCMB'nin raporuna göre Türkiye'nin net yükümlülüğü bir önceki çeyreğe göre 56 milyar TL artarak, 1 trilyon 981 milyar TL olarak gerçekleşti.

Raporda bunların dışında, ilk ve ikinci çeyrek arasındaki finansal akımların durumuna bakıldığında, varlıklarda 0,8 milyar TL tutarında işlem gerçekleştiği belirtiliyor. Ek olarak, piyasa fiyatları ve kurdaki değişimler nedeniyle 57 milyar TL tutarında bir azalma gerçekleştiği gözlemleniyor.

Türkiye'nin konumu aynı

Finansal olmayan kuruluşlar ve hane halklarının borçları incelendiğinde, borçların gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYİH) kuruluşlar için yüzde 69, hane halkları için yüzde 14 olarak gerçekleştiği ifade ediliyor. Buna rağmen, raporda, Türkiye'nin diğer borçluluk düzeyi düşük ülkeler arasındaki konumunu koruduğu gözlemlendiğine dikkat çekiliyor.

Yorumlar (0)