Türkiye'nin kanayan yarası: İşsizlik

TÜİK'in bugün açıkladığı istihdam ve işsizlik rakamları, ekonomistlere göre karamsar bir tablo çiziyor.

EKONOMİ 15.10.2019, 16:10 15.10.2019, 16:32
Türkiye'nin kanayan yarası: İşsizlik

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün istihdam ve işsizliğe dair verileri açıkladı. Temmuz ayına ait işsizlik oranı yüzde 13,9'a yükselirken, istihdam oranı yüzde 46,4'e geriledi.

Veriler neler söylüyor?

Genel anlamda işgücünün durumuna bakıldığında, işgücüne katılım oranı ilginç bir eğilim izliyor. 2018 yılının Temmuz ayından beri dalgalanmalar yaşayan işgücüne katılım oranı, 2019 Mayısından itibaren yükselen bir eğilim içerisinde olsa dahi, işgücüne katılım oranı yüzde 53 seviyesini aşamamış olarak gözlemlenebilir.

İşgücündeki azalmanın istihdama yansıması birebir gerçekleşmesi oldukça öngörülebilir. 2018 yılı Temmuz ayından bu yana negatif bir eğilim içerisinde olduğu gözlemlenen mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam oranı yüzde 45,4 seviyelerine doğru dramatik bir düşüş yaşıyor.

Açıklanan tüm işsizlik oranlarının durumuna bakıldığında ise, iç açıcı bir tablo ortaya çıkmıyor. Genel işsizlik oranı yüzde 13,9 olarak gerçekleşirken, tarım dışı işsizlik oranı yüzde 16,5, genç nüfusun işsizlik oranı yüzde 27,1'e yükseldi. Genç işsizlik oranının bu denli yüksek olması, şu anda iş aramakta olan ya da "ne iş olsa yaparım" diyen genç işsizler için karamsar bir tablo çiziyor.

Ekonomistler ne diyor?

Yeditepe Üniversitesinde öğretim görevlisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy, TÜİK'in açıkladığı işsizlik verileri hakkında, kişisel Twitter hesabından, Temmuz ayında gerçekleşen işsiz sayısının geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 30 arttığını belirtiyor. Ulusoy, dün açıklanan sanayi üretim endeksinin düşüşü üzerine bu düşüşün işsizlik oranına da yansıyacağını belirtmişti.

 Ekonomi yazarı Emin Çapa ise TÜİK'in işsiz tanımına dahil olmayan kişilerin de hesaba katıldığında gerçek işsiz sayısının 6 milyon 950 bin kişi olduğunu vurguluyor. Çapa, bu hesapla, gerçek işsizliğin yüzde 21'e yükseldiğine de dikkat çekiyor.

 Ankara Üniversitesinde öğretim görevlisi Prof. Dr. Yalçın Karatepe ise genç işsizlik oranının yüksekliğine dikkat çekiyor. Eğitimde bulunan gençleri de dahil edildiğinde genç nüfusun neredeyse yarısının işsiz olduğunu belirterek durumun vahamiyetini gözler önüne seriyor.

"Ekonomide güven tesis edilmeli"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ekonomide güvenin sağlanmadan işsizlikte kalıcı düşüşün yaşanmayacağını dile getirerek, güvensizliğin yatırımı da etkilediğini belirtiyor.

Erdoğdu, Volkswagen'in Manisa'da gerçekleştireceği yatırımın ileri bir tarihe erteleneceğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"İktidar işsizliği önlemek istiyorsa, bir an evvel ekonomide güveni yeniden tesis etmeli."

Yorumlar (0)