"Türkiye'nin etil alkol stoğu 10 günden az kaldı" iddiası!

Etil alkolde Türkiye'nin 10 günden az stoğunun kaldığı iddia edildi. 

EKONOMİ 14.03.2020, 09:56
"Türkiye'nin etil alkol stoğu 10 günden az kaldı" iddiası!

Türkiye'de ilk yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarının tespit edilmesinin ardından vatandaşlar yoğun bir şekilde dezenfektan ve kolonya gibi hijyen malzemeleri almaya başladı.

Pandemi ve yüksek talep nedeniyle dünya genelinde değişen ticaret dengeleri, stokların hızla tükenmeye başlamasına yol açtı. 

Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği Başkanı İmer Özer, kolonya ve dezenfektan üretiminin ana hammaddesi olan etil alkolde ithalata bağımlı olan Türkiye'nin 10 günden az stoğunun kaldığı ileri sürdü. 

Özer, iç piyasa ile beraber İtalya'dan da bu ürünler için büyük talep aldıklarını fakat stokların bitmek üzere olduğunu belirterek, "Benzine karıştırılan alkolün kolonya ve dezenfektan üreticilerine temin edilecek olması sektöre can suyu olacaktır. Ancak ellerinde ne kadar alkol olduğunu bilmediğimiz için çözüm olup olmayacağını bilmiyoruz. Pazartesiden itibaren üreticilere bu benzinde kullanılmayan alkolün aktarılmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu. 

"Yerli üretime yönelik adımlara hız kazandırılmalı"

10 Mart günü 1200 dolar olan etil akolün ton fiyatının aynı gün içinde yüzde 100 artış kaydederek 2500 dolara çıktığını, şu and da bu rakamın 2000 dolara gerilediğini kaydeden Özer, burada yerli üretime yönelik adımlara hız kazandırılması gerektiğini söyledi. 

"Etil alkol şart"

Özer, dezenfektan ve kolonya jellerin içinde bulunan "etil alkol" ve "carpobol" maddelerinin tamamının ithal olduğunu ve özellikle jellerde carpabol'ün en önemli madde olduğunu aktararak, "Jel yerine sıvı dezenfektan üretimi ile carpabol sorunu çözülebilir ancak etil alkol şart. Burada Türkiye ithalat bağımlısı. Bu ürünler sadece böyle kriz dönemlerinde çok fazla üretiliyor." dedi. 

"Sıvı sabunlarda kullandıkları pompaları atmasınlar"

Doktorlar tarafından sürekli temizlik ve hijyene ilişkin açıklamalar yapıldığını ve üretimde bu anlamda biraz sıkıntı yaşandığını kaydeden Özer, "Tüketiciler sıvı sabunlarda kullandıkları pompaları atmasınlar lütfen. Bu pompaların yüzde 80'i Çin'den yüzde 20'si Avrupa'dan geliyor. Sıvı sabun pompalarında da stoklar azaldı. Çin'de üretim durmuş vaziyette. Bunlar birkaç kez kullanılabilen ürünler." şeklinde konuştu. 

Benzine yüzde 3 etanol karıştırma zorunluluğu askıda

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, benzine yüzde 3 etanol karıştırma zorunluluğunun 3 aylığına askıya alındığını bildirdi. Bu şekilde kolonya ve dezenfektan üretiminde etil alkol ihtiyacının karşılanacağını aktaran Varank, "Rafinerilerin etanol talebinin azalmasıyla kolonya ve dezenfektan üretiminde etil alkol ihtiyacı karşılanacak." açıklamasını yaptı. 

Yorumlar (0)