Türkiye imalat sanayisinin PMI endeksi açıklandı

Ağustos ayında 48 olarak ölçülen PMI endeksi Eylül'de eşik değer olarak kabul edilen 50 seviyesine yükseldi.

EKONOMİ 01.10.2019, 10:56 01.10.2019, 10:58
Türkiye imalat sanayisinin PMI endeksi açıklandı

İstanbul Sanayi Odası ve IHS Markit'ten elde edilen PMI anket verilerine göre Eylül ayında üretim büyümesi yaşandı. Maliyet enflasyonundaki düşüş firmaların satış fiyatlarında indirim yapmasına imkan sağladı. Anketin sonuçlarına göre, endeksin 50 seviyesine yükselmesi, sektörün daha istikrarlı bir görünüme kavuşmasıyla oluştu ve 17 aylık durgunluk ve yavaşlama eğilimi son buldu.

IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, veriler hakkında değerlendirmede bulundu. Harker, yeni siparişlerin büyümesinin en pozitif bulgu olduğuna dikkat çekti. Üretimin istikrar kazanmasıyla, istihdamda da bir artış gerçekleştiğiniğ belirten Harker, "Mevcut eğilimin devam etmesi halinde, veriler 2019’un son çeyreğinde büyümenin güçlenebileceğine ve zorlu bir dönemin ardından firmaların bazı olumlu haberler alabileceğine işaret ediyor." diye konuştu.

PMI nedir?

IHS Markit, İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sanayinin kaydettiği performansı göstermek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesi olarak tanımlıyor. Manşet gösterge; yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde ediliyor. 50,0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret
ettiğini gösteriyor.

Yorumlar (0)