Türkiye ilk çeyrekte ne kadar büyüdü? TÜİK açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ilk çeyreğinde Türk ekonomisinin büyüme oranlarını paylaştı. 

EKONOMİ 31.05.2022, 10:42 31.05.2022, 12:14
Türkiye ilk çeyrekte ne kadar büyüdü? TÜİK açıkladı

Yılın ilk çeyreğine ilişkin milli gelir verilerini paylaşan TÜİK, Türk ekonomisinin bu süreçte yıllık bazda yüzde 7,3 büyüdüğünü açıkladı. TÜİK’tan yapılan açıklamada, Türk ekonomisinin bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 1,2 oranında büyüdüğü belirtildi. 

Tüketim maliyetleri yüzde 19,5 arttı

TÜİK tarafından paylaşılan verilerde, en yüksek büyüme oranının tüketim maliyetlerinde yaşanması dikkat çekti. Vatandaşların tüketim maliyetleri, senenin ilk çeyreğinde 2021’in aynı çeyreğine kıyasla yüzde 19,5 oranında artış gösterdi. Devlet birimlerinin nihai tüketim maliyetlerinde ise yüzde 0,9’luk artış tespit edildi. Bu süreçte gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 1,1 oranında arttı. 

Hizmet ve mal ihracatında yüzde 16,8’lik artış

Hizmet ve mal ihracatına ilişkin de veriler paylaşıldı. Bu alanda senenin ilk çeyreğinde 2021 yılının aynı çeyreğine kıyasla yüzde 16,8’lik artış tespit edildi. İthalat sektöründe de yüzde 2,3 oranında artış yaşandığı açıklandı.  

Sanayi sektöründeki büyüme yüzde 7,4

TÜİK tarafından yapılan açıklamada, 2022’nin ilk çeyreğindeki sanayi büyümesi yüzde 7,4 olarak duyuruldu. Hizmet sektöründeki büyüme oranı ise yüzde 14,9 olarak tespit edildi. Yılın ilk çeyreğinde, tarım sektöründe yüzde 0,9’luk bir büyüme yaşanırken, inşaat sektöründe ise büyük bir daralma görüldü. TÜİK tarafından açıklanan verilerde inşaat sektörünün yüzde 7,2 oranında küçüldüğü belirtildi. 

Bakan Nebati yüzde 7 civarında büyüme beklendiğini açıklamıştı

Yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamları hakkında geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “İlk göstergelere baktığımızda, bu sene ilk çeyrekte istikrarlı ve güçlü bir büyüme eğiliminin devam ettiğini belirtebiliriz. İlk veriler ışığında baktığımızda, büyüme oranlarının senenin ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 7 civarında yaşanmasını bekliyoruz” şeklinde konuşmuştu. 

Nebati, sanayi üretimindeki büyümeye vurgu yapmıştı

Bakan Nebati yaptığı konuşmada, sanayi üretiminin ilk çeyrekte yüzde 10,2 oranında arttığına işaret etmiş, ihracat alanında ise geçen ay yıllık bazda 240 milyar dolarlık eşiği geçtiklerini vurgulamıştı. Bakan Nebati, istihdam rakamlarında 30 milyon insana ulaştıklarını dile getirerek, istikrarlı büyümenin sağlıklı bir zemin üzerinde gerçekleştiğine dikkat çekmişti. 

Yorumlar (0)