Türkiye ekonomisi gerçekten büyüyor mu?

2019'un üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme rakamları bugün açıklandı. Fakat rakamların halen pozitif olması bazı şeylerin üstünü örtüyor olabilir.

EKONOMİ 02.12.2019, 17:51
Türkiye ekonomisi gerçekten büyüyor mu?

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Türkiye ekonomisi 2019 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,9, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 0,4'lük bir büyüme yaşadı.

Büyümenin kaynağı ne?

Mahfi Eğilmez'in kendi blogunda paylaştığı yazısında Türkiye ekonomisinin büyümesinin çoğunluğu kamu kesimi harcamaları tarafından gerçekleştiği gözlemleniyor. Özel tüketim harcamaları ise 2019'un diğer çeyrek dönemlerine göre daha iyi bir seviyede seyrediyor fakat oran yaklaşık yüzde 1,5.

Dış kaynakların seyri

Öte yandan, dış kaynaklar 2019 yılının ikinci çeyreğinden itibaren bir azalma kaydedildi. Bu da Türkiye ekonomisini küçülten faktörlerden bir tanesi.

Büyümenin seyri

Ümit Akçay'ın hazırlamış olduğu grafik

2018'in son çeyreğinden itibaren yıllık büyüme değişimi bir ivme kazanmış olsa da genellikle yüzde 0 dolaylarında seyrettiği gözlemleniyor. Öte yandan, çeyreklik değişime bakıldığında bir azalış kaydedilmiş.

Prof. Dr. Ümit Akçay üçüncü çeyreklik dönemdeki kredi genişlemesinin büyümedeki ivme kaybını durdurmaya yetmediğini ve cari açıksız, ihracata dayalı büyümenin "boş" çıktığını belirtiyor.

2019'un son çeyreği kritik

2019 yılının pozitif bir büyüme ile kapanabilmesi için Türkiye ekonomisinin son dönemde yüzde 3 büyümesi gerekiyor. Gözler bu yüzden son çeyrek verilerinde.

Uzmanlar devam eden politik belirsizliklerin Türkiye ekonomisinin görünümünü bozduğunu vurguluyor. Öte yandan, Türkiye ekonomisinin kamu harcamaları ile büyümeye devam etmesinin ne kadar süreceği merak konusu.

Habernediyor.com / İrem Çorum

Yorumlar (0)