Türkiye, dost ülkede altın arayacak: 5 ruhsatlı izin çıktı 

Güney Sudan’ın Ankara Büyükelçisi Guandong, 17-18 Aralık 2021’da İstanbul’da gerçekleştirilecek Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi öncesinde dengeleri değiştirecek bir açıklamada bulundu. Büyükelçi, Türkiye resmi haber ajansına yaptığı açıklamada bir Türk şirketinin Güney Sudan’da altın aramak için 5 adet ruhsat aldığını ifade etti.  

EKONOMİ 13.12.2021, 14:09 14.12.2021, 07:43
Türkiye, dost ülkede altın arayacak: 5 ruhsatlı izin çıktı 

Güney Sudan’ın Türkiye Büyükelçisi Majok Guandong, Türkiye-Afrika Zirvesi öncesinde Türkiye resmi haber ajansına açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin Güney Sudan’da başta madencilik olmak üzere turizm, tarım, altyapı ve gıda alanlarında yatırım yapmasını beklediklerini ifade eden Guandong, iki ülke arasındaki ilişkilerin, Güney Sudan’ın bağımsızlığını ilan etmesinden önce başladığını belirtti: “Türkiye, bağımsızlığımız kazanmadan önce ülkemizde temsilciliğini aktı. Bağımsızlığımızı kazandığımız gün de bu temsilcilik, büyükelçiliğe çevrildi. Türkiye bizi hep destekledi ve hala desteklemeye devam ediyor. Bu sebeple ilişkilerimize çok önem veriyoruz. Ülkemiz, genç bir ülke. Türkiye’den inşa konusunda destek alıyoruz. Ülkemizdeki bürokratlar, Türkiye’de eğitim alıyor.” 



2020’de 22 milyon dolarlık ticaret yapıldı 

Guandong: “İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2015 senesinde 6 milyon dolarken 2020 senesinde 22 milyon doları buldu. Fakat bu bizim için hala yeterli değil. Türk Hava Yolları 2022’de Güney Sudan’a seferlerini başlatıyor. Bu uçuşlar sayesinde ticaret hacmimizi daha da artırmayı hedefliyoruz. Türk iş insanlarını, ülkemizi ziyaret etmeye ve Güney Sudan’da yatırım yapmaya teşvik ediyoruz. Şu anda başkentimizde 4 adet Türk inşaat şirketi var. Bir Türk şirket de yakın zamanda tarım alanında 130 milyon dolarlık yatırım yaptı. Madenlerimizle ilgilenen pek çok şirket var. Türk maden şirketlerinden biri kısa süre öncesinde 5 altın arama ve çıkartma ruhsatı aldı ve yakın zamanda çalışmalara başlayacak. Daha fazla Türk şirketinin ülkemize yatırım yapmasını istiyoruz. Ülkemiz genç bir ülke olduğundan çok fazla iş, yatırım ve çalışma fırsatı var. Altyapı ve inşaat projelerimiz şu anda öncelikli. İkinci önceliğimiz de maden. Hem petrolü olan hem de çinko, uranyum ve altın yatakları olan bir ülkeyiz.” 

“Güney Sudan toprakları tarıma elverişli” 

Guandong: “Afrika Kıtası’nın sulak ve verimli arazilere sahip birkaç ülkesinden biriyiz. Ülkemizde hem yer altı hem de yer üstü sularıyla beslenen zengin topraklar var. Türk şirketlerini ülkemize davet ediyor ve tarım yatırımı yapmalarını, fabrikalar açmalarını istiyoruz. Ülkemizde ananas ve mango bolca yetişir fakat işleyecek, paketleyecek ve satacak ortam yok. Doğu Afrika’nın en değerli bal üreticilerindeniz. Bu konuda Avustralya ve Kanada’dan yatırımlar alıyoruz.” 



Güney Sudan ve Afrika Kıtası’nda Covid-19 salgını 

Guandong: “Güney Sudan ve Afrika Kıtası da tüm ülkeler gibi Covid-19 salgınına karşı çeşitli önlemler aldı. Türkiye’nin bizlere ulaştırdığı koruyucu ekipmanlar, aşılar, sağlık malzemeleri ve ilaçlar işimize hayli yaradı. Bu konuda kendilerine bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Ülkemiz, salgından en az etkilenen ülkelerdendi. Erken alınan önlemler ve vatandaşlarımızın uyarıları dikkate almasıyla vaka ve ölüm sayıları düşük seyretti. Omicron varyantı ise Afrika Kıtası’ndan çıktı. Bu varyantı keşfedenler, semptomların oldukça hafif olduğunu biliyorlar fakat Avrupa ülkeleri bunu çok abartıyor ve sık sık Afrika ülkelerini hedef alıyor. Salgının Afrika’da, Avrupa’dan daha az öldürücü olmasından yana hayal kırıklıkları var. Biz, bu varyantın diğerlerinden daha az ciddi olduğunu biliyoruz.” 

Etiyopya ve Sudan ilişkileri ile bunların medyaya yansıması 

Guandong: “Batılı haber ajansları, Etiyopya ve Sudan’daki gelişmeleri de aktarıyor fakat daha ciddi, daha kötü olarak aktarıyor. İki ülke arasındaki gelişmeler şu anda endişe verici fakat yakın zamanda barışçıl çözümün sağlanacağına inanıyoruz. Etiyopya, her zorlukta bize destek verdi. Etiyopya, Afrika’nın ekonomik kalkınmışlık açısından en önemli ülkelerinden biri ve bu ülkenin düşmesini, zor durumda kalmasını istemiyoruz. Fakat pek çok ülke ne bize ne de Etiyopya’ya bu konuda yardımcı olmuyor. Batı basını tüm yaşananları çok daha kötü göstermeye çalışıyor. Sudan’da ise şu anda geçiş dönemi yaşanıyor.” 

Yorumlar (0)