Türkiye'den yeni doğal gaz hamlesi

Fatih Dönmez, "An itibarıyla TANAP senede 16 milyar metreküp doğal gaz taşıyor. Allah'ın izniyle bu kapasiteyi kısa sürede iki katına çıkaracağız." dedi.

EKONOMİ 06.10.2022, 18:20
Türkiye'den yeni doğal gaz hamlesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, TANAP'ın (Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı) kapasitesinin Azerbaycan ve Türkiye arasındaki görüşmeler sonucunda iki katına çıkarılması yönünde karar verildiğini kaydederek, "An itibarıyla TANAP senede 16 milyar metreküp doğal gaz taşıyor. Allah'ın izniyle bu kapasiteyi kısa sürede iki katına çıkaracağız." ifadelerini kullandı. 

"Avrupa ve Türkiye faydalanacak"

Dönmez, Azerbaycan-Türkiye II. Enerji Forumu'nun ardından gerçekleştirdiği basın açıklamasında, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki projelerin enerji güvenliğine katkı sağladığını ifade etti. Erdoğan ile Aliyev arasındaki görüşmelerde özellikle enerji güvenliğinin en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu söyleyen Dönmez, şöyle devam etti:

"Azerbaycanlı mevkidaşım Perviz Şahbazov ile görüştük. TANAP boru hattı kapasitesinin iki katına çıkarılması yönünde karar aldık. An itibarıyla TANAP senede 16 milyar metreküp doğal gaz taşıyor. Bunun 10 milyar metreküplük bölümü Avrupa'ya, geri kalan kısmı ülkemize geliyor. Bu kapasiteyi 32 milyar metreküpe çıkaracağız. Bu artıştan Avrupa ve Türkiye faydalanacak.

"Karşılıklı olarak yatırımlar yapıyoruz"

Bütün bu süreçte, Türkiye ile Azerbaycan'ın kuvvetli siyasi iradesinin yanı sıra, firmalarımızın kabiliyet ve gayretlerinin de etkisi büyük. Bu noktada, SOCAR'ın ülkemizdeki en büyük yabancı yatırımcı olmasından dolayı duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek isterim. SOCAR'ın Türkiye'de gerçekleştirdiği çalışmalara verdiği güçlü teşvik ve desteğin bir benzerinin Azerbaycan'da TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) ve BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ) tarafından da verilmesi dileğimizi bu vesileyle bir defa daha dile belirtmek isterim."

Yorumlar (0)