Türkiye'den yeni Çin hamlesi: "Başardık"

Türkiye'den ikinci Çin hamlesi geldi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Çin Gümrükler Genel İdaresi tarafından Türkiye'den Çin'e Antep fıstığı ihracatına izin verildiğini duyurdu.

EKONOMİ 14.07.2019, 11:17 14.07.2019, 11:21
Türkiye'den yeni Çin hamlesi: "Başardık"

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Yoğun temaslarımız doğrultusunda Antep fıstığı ihracatına engel olan bürokratik ve teknik engeller de aşıldı, Çin Gümrükler Genel İdaresi tarafından ülkemiz Antep fıstığının Çin’e ihracatına izin verildi." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen Çin ziyaretindeki temaslar sonuç vermeye başladı.

Bakan Pekcan, söz konusu temaslar ve EXPO 2019 Pekin'deki Türkiye Milli Günü açılışı nedeniyle Çin'e gitti. 

Uzun süredir ilk kez Türkiye'den Çin'e 25 ton kirazın ihraç edildiğini, sebze-meyve, deniz ve süt ürünlerinde de gerekli izinlerin çıkacağına dair beklentileri olduğunu açıklayan Pekcan, uzun zamandır Çin'e Antep fıstığı ihracatına engel olan bürokratik ve teknik engellerin de aşıldığını ifade etti. Böylece Pekcan, ihracat izninin çıktığı haberini verdi. 

Pekcan, Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çin Halk Cumhuriyeti Kalite Kontrol, Denetim ve Karantina Genel İdaresi arasında 'Türkiye’den Çin’e İhraç Edilen Antep fıstığı İçin Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü'nün 3 Eylül 2016 tarihinde imzalandığını anımsattı.

"Antep fıstığının Çİn'e ihracatına izin verildi"

Söz konusu protokole bağlı teknik koşulların yerine getirilememesi nedeniyle Çin’e Antep fıstığı ihracatının resmi olarak başlayamadığını kaydeden Pekcan,"Bakanlık olarak söz konusu husus Çin makamları nezdinde her fırsatta dile getirdik." dedi.

Pekcan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu çabaların her geçen gün olumlu sonuçlar doğurduğunu ifade eden Pekcan, "Pekin ziyaretimde uzun sürenin ardından 25 ton Türk kirazının Çin'e girdiğini açıklamıştık. Yoğun temaslarımız doğrultusunda Antep fıstığı ihracatına engel olan bürokratik ve teknik engeller de aşıldı, Çin Gümrükler Genel İdaresi tarafından ülkemiz Antep fıstığının Çin’e ihracatına izin verildi."

"2,8 milyar dolarlık yeni bir pazar açıldı"

Ruhsar Pekcan, bu güzel gelişme sayesinde Antep fıstığı ihracatçılarına 2,8 milyar dolarlık yeni bir pazar açılmış olduğunu vurgulayarak, şu an itibarıyla teknik koşulları karşılayan 39 firmanın Çin’e Antep fıstığı satabileceğini ifade etti. Firma sayısının artması için üretici ve sanayicilerin şartlarını iyileştirmeleri gerektiğine işaret eden Pekcan, ihracatçıları pazara giriş belgesi, fuar katılımı, yurt dışı birim kurulumu, marka ve tanıtım destekleri gibi birçok konuda desteklediklerini söyledi.

İhracat 5 ayda 52,6 milyon doları geçti 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen yıl itibarıyla Türkiye'nin kabuklu ve kabuksuz Antep fıstığı ihracatı 72 milyon dolar olarak belirlendi. Bu yıl sadece 5 ayda 52,6 milyon doları geçti. 

Geçtiğimiz yıl en yüksek kabuklu ve kabuksuz Antep fıstığı ihracatı 29,5 milyon dolarla İtalya'ya yapıldı. Almanya, Suudi Arabistan, Irak, Portekiz ve İsrail de Türkiye'den Antep fıstığı ihraç edilen ülkeler arasında yer aldı. 
 

Yorumlar (0)