Türkiye Aile Destek Programı'nın detayları açıklandı

Derya Yanık, 'Türkiye Aile Destek Programı'nın ayrıntılarını aktardı. Yanık, "Kuvvetli bir sosyal devlet olmanın neticesi olarak uygulamaya sokulan Türkiye Aile Destek Programı'na emekliler ve çalışanlar da başvuruda bulunabilecek." dedi.

EKONOMİ 23.07.2022, 23:22
Türkiye Aile Destek Programı'nın detayları açıklandı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı Türkiye Aile Destek Programı'nın ayrıntıları hakkında paylaşımda bulundu.



"Bu cuma ödemeler başlıyor"

Bakan Yanık, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği açıklamada, şunları kaydetti:

"Kuvvetli bir sosyal devlet olmanın neticesi olarak uygulamaya sokulan Türkiye Aile Destek Programı'na emekliler ve çalışanlar da başvuruda bulunabilecek. 

Genel koşulları taşımaları ve evde kişi başına düşen gelirin net asgari ücretin 3'te 1'inden düşük olması şartıyla, özel sektör personeli, esnaf, sanatkar ve diğer bağımsız çalışanlar destek programından yararlanabilecek. 

Genel koşulları taşımaları ve evde kişi başına düşen gelirin net asgari ücretin 3'te 1'inden düşük olması şartıyla, Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK emeklileri ile bahse konu kurumlardan emekli olanların dul ve yetimleri destek programından yararlanabilecektir. 

Öte yandan, bu ay başvuru yapan yurttaşlarımız, başvurularının onaylanması durumunda, başvurdukları ay da dahil olmak üzere destek ödemesi alabileceklerdir. Ödemeler önümüzdeki cuma günü başlıyor. 

Haydi e-Devlet'e."
 

Türkiye Aile Destek Programı ödemeleri ne kadar?

Ayda 450, 550 ve 600 TL olmak kaydıyla üç ayrı segmentte verilecek desteklerle birlikte senelik 5 bin 400 ila 7 bin 200 TL arasında destek sağlanacak. 

Türkiye Aile Destek Programı'na nasıl başvurulur?

e-Devlet ya da Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakıfları üzerinden başvuruda bulunulabilecek.



Erişilebilirlik Belgesi olan merkezlere ek teşvik

İki bakanlıkça hazırlanan 'Engelli Kişilere Yönelik Özel Bakım Merkezleri Yönetmeliğinde Değişiklik Gerçekleştirilmesine İlişkin Yönetmelik', Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bu doğrultuda, merkezlerde bakılan engellilere yönelik bakım kalitesinin iyileştirilmesi maksadıyla çalıştırılması mecburi personel sayısına ilave olarak her 10 engelli için ek bir personel çalıştırılabilecek.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayımlanan BHKS ölçeklemesinde standart olarak karşılama yüzdesi 50 ve üstünde olan ile Erişilebilirlik Belgesi'ne sahip merkezlere, bakıma gereksinimi olan her bir engelli için her ay ek teşvik verilebilecek.

Ayrıca yönetmelikte kaydedilen personel çalıştırma şartını sağlayan merkezler de şartı sağladığı aya dair bakıma gereksinimi olan her bir engelli için ek teşvikten faydalanabilecek.

Merkezlere bakıma gereksinimi olan her bir engelli için 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu'nun Ek 7. maddesi doğrultusunda ödenen bakım ücreti ile bahse konu madde çerçevesinde ödenen teşvik ücretlerinin toplam tutarı hiçbir suretle iki net asgari ücreti geçemeyecek.

Özel Bakım Merkezleri'ne BHKS ölçeklemesine tam uyum sağlamak ve Erişilebilirlik Belgesi almak için yönetmeliğin yayımlandığı tarih itibarıyla 1 sene süre tanındı.

Söz konusu süreye dek merkezlere ek teşvik ödemesi yapılabilecek. 

Yorumlar (0)