Türk kuyumculuk sektörü, banka kuruyor

Kuyumculuk sektörünün temsilcileri finans ve kredi sorunlarına çözüm sağlamak amacıyla Altınbank isimli yeni bir kuruluşu hayata geçirmeye karar verdiklerini duyurdu. Altınbank’ın bu sene içinde faaliyetlerine başlaması bekleniyor.

EKONOMİ 21.03.2022, 17:57
Türk kuyumculuk sektörü, banka kuruyor

Türk kuyumculuk sektörü, yalnız kendilerine hizmet edecek bir banka kurmak için kollarını sıvadı. Altınbank ismini alacak olan bu bankayı ise İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık duyurdu. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Atayık, “katma değerli üretim” ekonomisini benimseyerek geliştirdikleri önemli rolde sektörün uzun süredir finans ve kredi sorunlarıyla baş başa olduğunu dile getiriyor. Bu iki soruna kalıcı çözümler üretebilmek için yoğun mesailer yürüttüklerini ve en sonunda 40 bin işletmeden oluşan Türkiye kuyumcu sektörünü içine alan bir banka kurmaya karar verdiklerini aktarıyor. 

“Bankamız sayesinde sorunlarımıza çözüm üreteceğiz”

“Odamız, kuracağımız bu banka sayesinde finans sorunlarına çözüm getirecek tarihi bir hizmeti hayata geçirmiş olacak. Altınbank, altın bankacılığının lokomotifi konumunda olacak. Sektör paydaşlarımız, bankamızın ortağı olabilecek. Bankamızda sektörümüze özel kredi mekanizmalarının geliştirilmesi sağlanacak. İhracat ağırlıklı çalışan şirketlerimiz Altınbank ile kolayca kredi bulabilecek. Özellikle küçük atölyelerimiz, sanatkarlarımız ve sonrasında da fabrikalarımız etkin olarak desteklenecek. Sektörümüzü yakından ilgilendiren mega projelere de katkı sağlanmış olacak. İKO olarak bankamız hakkındaki düşüncelerimizi bir süredir BDDK, TMSF ve ilgili tüm bakanlıklarla görüşüyorduk. Bu toplantılarda önemli aşamalara geldik, büyük oranda ilerleme kaydettik.”



“Sektörün sermaye yapısı bu bankada değerlenecek”

“Altınbank konusunda hazırlık çalışmaları yürütecek olan ekibimiz, ayrıntılı ve kronolojik bir yol haritası hazırladı. Yaptığımız görüşmeler sayesinde Altınbank’ın bu sene açılacağını duyurmaktan gurur duyuyorum. Bankamız ile birlikte kuyumculuk sektöründe bankacılık alanındaki kredi ihtiyaçları daha kolay sağlanacak. Sahip olduğumuz güçlü sermaye yapısı ile ihracatın desteklenmesi ve yastık altındaki altınların ekonomiye daha kolay kazandırılmasını hedefliyoruz. Bankamız, ülkemizdeki altın piyasalarında gerçekleşen regülasyondan önce alınan sorumlulukları, EFT altyapısını kullanarak gerçekleştirebilecek. Bu, daha önce defalarca kanıtlandı.”

“Dünyada eşi olmayan sistem, ülkemizde kurulacak”

“Altınbank’ın kurucuları olarak üzerinde çalıştığımız ve projelendirilmiş döviz, emtia ve altın transfer sistemleri (EDT) sayesinde sektörümüzde işlemler artık daha kolay olacak. Saklama merkezleri, fiziki teslimat merkezleri, fiziki transfer imkanlarıyla birlikte dünyada eşi benzeri olmayan bir sistem ülkemizde hayata geçecek. Mücevherat ve kuyumculuk sektörümüzün kurumsal organizasyon ve yapıları, ülkemiz genelindeki 40 bin kuyumcu meslektaşımızın gücü doğrultusunda birleşecek. Bu sayede sektörümüz, ekonomimiz ve ülkemiz adına büyük bir girişim başlatmış olacağız. Altınbank sayesinde güçlü ortaklık yapısı oluşturulabilecek. Ülkemizdeki meslektaşlarımız kurumsal ortaklık yapısında birleşecek. Borsa İstanbul üyeleri için de kaynaklar oluşturulacak. Vatandaşlarımızın güvenli limanı ve ikinci adresi olacağız. Sloganlarımız, halkımız nezdinde anlam kazanacak. Fiziki olarak kıymetli taşlara, madenlere ve dövize en kolay şekilde erişebilen bankamız, hüviyetine kısa sürede kavuşacak.”

Yorumlar (0)