Türk-İş, eylül ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı

Türk-İş'in araştırması doğrultusunda, eylül ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı 3 bin 49, yoksulluk sınırı ise 9 bin 931 lira oldu.

EKONOMİ 27.09.2021, 20:47 28.09.2021, 16:43
Türk-İş, eylül ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı

Türk-İş'in, çalışanların geçim şartlarını ortaya koymak ve temel gereksinim maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını tespit etmek maksadıyla her ay gerçekleştirdiği 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın Eylül 2021 neticeleri açıklandı.

Açlık sınırı asgari ücretin üstünde

Araştırmaya göre, eylül ayında 4 kişilik ailenin dengeli, sağlıklı ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını gösteren 'açlık sınırı' 3 bin 49 lira olarak belirlendi.

Giyim ile gıda, ulaşım, konut, sağlık, eğitim ve benzeri gereksinimler için yapılması mecburi diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen 'yoksulluk sınırı' ise 9 bin 931 lira 59 kuruş olarak tespit edildi.

Bekar bir çalışanın 'yaşama maliyeti' de aylık 3 bin 709 lira 23 kuruş olarak hesaplandı.

Ankara'da ikamet eden 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir evvelki aya kıyasla yüzde 4,18 yükseliş gösterdi.

2021'in ilk dokuz ayı itibarıyla fiyatlardaki yükseliş yüzde 17,72'yi bulurken, gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla yükseliş oranı yüzde 24,56 oldu.

Yaş sebze-meyve fiyatları yükseldi

Araştırmaya göre, et, balık, tavuk, bakliyat, sakatat ürünlerinin bulunduğu grupta, et fiyatı genel itibarıyla aynı kaldı. Tavuk fiyatı da değişmedi.

Yaş sebze ve meyve fiyatları mutfak harcamalarını artırdı. Sebzenin ortalama kilogram fiyatı eylül ayında 8 liraya yükselirken, meyvenin 8,70 lira oldu. Ekmek fiyatı ile margarin, tereyağı ve ayçiçeği yağının fiyatı değişmedi, zeytinyağının fiyatı ise yükseldi.

Yeşil ve siyah zeytin fiyatı da bu ay arttı.

Yorumlar (0)