Türk-İş açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı

Türk-İş'in yapmış olduğu araştırmada mart ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 9 bin 591 TL'ye, yoksulluk sınırıysa 31 bin 241 TL'ye yükseldi. Bekar bir çalışanın yaşam maliyeti ise 12 bin 469 TL oldu.

EKONOMİ 29.03.2023, 12:47
Türk-İş açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı

Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerine ilişkin fiyat değişikliğinin aile bütçelerini yansımalarını belirlemek maksadıyla her ay yapmış olduğu "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nda Mart 2023 sonuçlarını paylaştı.

Araştırmaya göre, bu ay 4 kişilik bir ailenin, dengeli, sağlıklı ve yeterli şekilde beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden "açlık sınırı" 9 bin 591 TL oldu. Bu rakam şubatta 9 bin 425 TL'ydi.

Gıda ve giyim, ulaşım, konut, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplamdaki tutarını karşılayan "yoksulluk sınırı"ysa 31 bin 241 TL oldu. Yoksulluk sınırı geçtiğimiz ay 30 bin 700 TL civarındaydı.

Bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" aylık 12 bin 469 TL oldu. Şubat ayında ise bu yaşama maliyeti 12 bin 265 TL seviyesindeydi.

Ankara'da yaşamını sürdüren 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gerekli olan asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre kıyaslandığında %1,76 oranında artış gösterirken, son 1 yıl itibarıyla ise bu artış oranı %94,62 oldu.

Dana etinin fiyatı ilk defa 250 TL'yi geçti

Yapılan araştırmada mart ayında yoğurt ve peynir fiyatlarının gerilediği görülürken süt fiyatı ise artış göstererek ilk defa litresi 25 TL'yi geçti.

Balık %8, yumurta yüzde 16, tavuk yüzde 4, kuzu eti yüzde 18 ve dana eti ise yüzde 13 zamlandı. Dana eti ilk kez ortalama olarak 250 TL'nin üzerine çıktı.

Baklagillerden olan fasulyenin fiyatı yüzde 10 oranında gerilerken, kırmızı ve yeşil mercimek fiyatlarıysa %4 oranında yükseldi. Nohudun fiyatı sınırlı düzeyde arttı, yağlı tohumlarda ise fiyatların değişmediği görüldü.

Ankara'da 300 gram ağırlığındaki ramazan pidesi 9 TL'den satışa sunuluyor. Makarna, pirinç, irmik ve un fiyatlarında geçtiğimiz aya göre sınırlı düzeyde artış görülürken bulgurun fiyatı ise hafif bir düzeyde gerileme gördü.

Semt pazarlarında kıvırcık, yeşil soğan ve salata gibi yeşilliklerin yanında lahana, pırasa ve yeşil yapraklı sebzelerin fiyatlarında gerileme olduğu kaydedildi.

Narenciye fiyatlarında düşüş görüldü

Patatesin kilogramı 12,5 liradan satılmaya devam etti. Sivribiber, kabak, salatalık, domates fiyatları düştü, balkabağının fiyatı ise zamlandı.

Kış meyvelerinden olan mandalina, portakal ve greyfurtun fiyatları gerilerken nar ve ayvanın fiyatları ise arttı.

Tereyağı ve ayçiçek yağı sınırlı düzeyde zamlanırken, zeytinyağı ve margarin fiyatlarının ise az da olsa düştüğü görüldü.

Yeşil zeytin %7, ıhlamur yüzde 13, pekmez ise %9 düzeyinde zamlandı. Salça, reçel ve siyah zeytin fiyatları sınırlı düzeyde yükseliş görürken çay, bal, baharat ve şeker fiyatları ise sabit kaldı.

Yorumlar (0)