Türk-İş açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı

Türk-İş'in yaptığı araştırmada, bu ay, 4 kişiden oluşan bir ailenin açlık sınırı 5 bin 323 TL, yoksulluk sınırı ise 17 bin 340 TL olarak tespit edildi.

EKONOMİ 27.04.2022, 21:17 28.04.2022, 09:43
Türk-İş açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı

Türk-İş'in, çalışan kesimin geçim şartlarını ortaya koymak ve temel gereksinim maddelerindeki fiyat artışlarının aile bütçesine olan yansımalarını tespit etmek maksadıyla her ay gerçekleştirdiği 'Yoksulluk ve Açlık Sınırı Araştırması'nın nisan ayı neticelerini duyurdu.

Araştırma doğrultusunda, bu ay, 4 kişiden oluşan bir ailenin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için satın alması gereken gıda harcaması bedelini gösteren 'açlık sınırı' 5 bin 323 TL oldu.

Sağlık, eğitim, ulaşım, konut, giyim, gıda ve benzeri gereksinimler için gerçekleştirilmesi mecburi diğer harcamaların toplam bedeline karşılık gelen 'yoksulluk sınırı' 17 bin 340 TL olarak hesaplandı.

Bekar olan bir çalışanın 'yaşama maliyeti' ise 6 bin 965 TL oldu.

Başkent Ankara'da ikamet eden 4 kişilik bir ailenin gıda için yaptığı asgari harcama bedeli, bir evvelki aya kıyasla yüzde 8,02 oranında artarken, son 12 aylık artış oranı ise yüzde 85,02 oldu.

Hemen her şeye zam geldi

Türk-İş'in araştırmasına göre, nisan ayında yoğurda ortalama yüzde 23, peynire yüzde 18, süte yüzde 21 zam geldi. Et ürünlerinde de artışlar görüldü. Kırmızı mercimek ve kuru fasulye fiyatları yükselirken, yeşil mercimek ve nohudun fiyatında değişiklik olmadı. İrmik ve un ile bulgur, pirinç ve makarnanın fiyatlarında da artışlar görüldü. 

Sıcaklıkların artmasıyla birlikte semt pazarlarında ıspanak, lahana, marul, maydanoz gibi sebzelerin fiyatları düştü. Patatesin kilosu 10 TL'ye yükselirken, soğan 5 TL'den satıldı. Biber, patlıcan ve kabak fiyatı düştü. Sebzelerin ortalama kilogramı 11,92 TL, meyvelerin ise 10,52 TL olarak tespit edildi. 

Zeytinyağı ve tereyağı fiyatları arttı. Margarin ve ayçiçeği yağının fiyatı ise sabit kaldı.

Yorumlar (0)