Türk Devletleri için ortak ekonomik bölge kurulabilir!

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Türk devletleri için ortak ekonomik bölge kurulması gerektiğini ifade ederek, yapının kurulması halinde Türk dünyasının ilk ortak finans kurumu olacağını belirtti.

EKONOMİ 01.04.2021, 10:02 01.04.2021, 13:07
Türk Devletleri için ortak ekonomik bölge kurulabilir!

Türk Konseyi Devlet Başkanları zirvesinde, Kazakistan Cumhurbaşkanı’ndan dikkat çeken bir teklif geldi. Sosyal olarak birbirine bağlı Türk devlerinin ekonomik anlamda da bağlanmasını içeren teklif zirvede büyük ilgi gördü.

Dikkat çeken teklif!

İpek Yolu üzerinde bulunan ve dünyada ticaretin başlamasından itibaren kritik bir öneme sahip olan Türkistan’da, ‘Türk Devletleri Ortak Ekonomik Bölge’ kurulması teklifinde bulunan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, “Gayemiz Türk dünyasını 21’inci yüzyılda önemli ekonomik bölgeye çevirebilmek” açıklamasında bulundu.

‘Bölge Türkistan’da kurulsun’

Kazakistan’ın pandemi nedeniyle Türk dünyasıyla olan ticaret hacminin yüzde 11,2 oranında azaldığına işaret eden Tokayev, “Bölgenin Türkistan’da kurulmasını öneriyorum” diye konuştu.

Teklif edilen bölgenin kurulması halinde Türk dünyasının finans kurumu olacağına işaret eden Tokayev, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde öğrenim görmek isteyen 50 Türk öğrenciye de burs vereceklerini açıkladı.

‘Kardeşlerimizi bekliyoruz’

Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türk dünyasında Latin alfabesinin kullanılmasının ortak bir sistem için çok önemli olduğuna vurgu yaparak, “Gençlerin gelişmesine imkân sağlayacağız” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)