Tunceli'den Avrupa'ya 'karpuz cipsi' satıyor

23 sene boyunca birçok kentte turizm işletmeciliği yapan Salim Tufan, memleketi Tunceli'ye yerleşerek meyve kurutma tesisi açtı. Özellikle bölgeye has susuz olarak yetiştirilen Hıdıroz karpuzundan cips üreterek Avrupa'ya ihraç etmeye başladı.

EKONOMİ 12.08.2021, 20:24 13.08.2021, 17:06
Tunceli'den Avrupa'ya 'karpuz cipsi' satıyor

İzmir ve İstanbul başta olmak kaydıyla bir çok kentte 5 yıldızlı otellerde işletmecilik yapan Salim Tufan, 3 yıl evvel memleketi Çemişgezek'e dönüş yaptı. Tufan, meyve kurutma işine girmeye karar verdi. KOSGEB ve ilçe kaymakamlığından destek alan Tufan, bahçesine bir kurutma atölyesi kurdu.

İstihdam sağladığı 3 kişi ile birlikte çalışan Tufan, 23 çeşit meyve kurusunu Fransa, İngiltere ve Hollanda'ya göndermeye başladı. Tufan, Güneydoğu ve Doğu bölgelerinde ilk olan bu tesiste özellikle bölgeye has susuz olarak yetiştirilen Hıdıroz karpuzundan doğal cips üretiyor.

İlçede yaklaşık olarak 25 aileye iş ve pazarlama alanı oluşturarak büyük bir istihdam alanı meydana getirdiklerini kaydeden Tufan, Avrupa'dan yaklaşık olarak 4 tonluk meyve kurusu siparişi aldıklarını ve amaçlarının ise işletmeyi büyüterek fabrikaya dönüştürmek olduğunu belirtti.

"Uygun koşullar altında 2 yıl saklanabilir"

Yaklaşık 8 saatte hava yoluyla ürünlerin suyunu aldıklarını söyleyen Tufan, “Mineral ve vitamin yönünden hiçbir kayıp yaşamadan her çeşit ürünü 12 ay boyunca tüketebilirler. Bu cipsin süresi herhangi bir katkı maddesi ilave edilmeden yaklaşık olarak 2 sene boyunca uygun koşullar altında rahatlıkla kullanabilirler. Biz fırından altıktan sonraki 24 saat boyunca dinlendiriyoruz. Ardından da 24 saat boyunca pastörize ediyoruz. Sonrasında vakumluyoruz, herhangi bir hava teması kesinlikle söz konusu olmuyor. Son olarak da nihai tüketiciye gönderiyoruz. Bunun ile ilgili KOSGEB ve Çemişgezek Kaymakamı Mehmet Güder'den destek aldık. Çok büyük yararları oldu. Nasip olursa bu işi daha da büyütüp atölyeyi fabrikaya çevirmeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu. 











Yorumlar (0)