Tüm detaylarıyla BDDK açıklaması!

BDDK'dan yapılan açıklamada, "Bankacılık sektöründe takip hesaplarına aktarılması gereken toplam 46 milyar liralık kredi tespit edilmiştir" denildi

EKONOMİ 19.09.2019, 09:05 18.09.2019, 17:55
Tüm detaylarıyla BDDK açıklaması!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Salı günü yaptığı açıklamada, son bir yılda bankacılık sektörünün kârdan gelen katkı hariç nakdi, ilave ana sermaye ve katkı sermayesinde 49 milyar lira artış yaşandığı belirterek, "Yapılan çalışmalar bir bütün olarak sektörün sağlıklı ve güçlü yapısını koruduğunu ve mevcut sermaye yapısının aktif kalitesi kaynaklı riskleri rahatlıkla yönetebilecek seviyede olduğunu göstermektedir." açıklamasını yaptı.

BDDK'dan yapılan açıklamada, kurum tarafından yapılan güncel mali bünye değerlendirme çalışmaları neticesinde, bankacılık sektöründe takip hesaplarına aktarılması gereken, ağırlıklı olarak inşaat ve enerji sektörlerine kullandırılmış toplam 46 milyar lira büyüklüğünde kredi tespit edildiği bildirildi. BDDK, ilgili bankalara 2019 sonuna kadar söz konusu krediler için gerekli sınıflama değişikliklerinin yapılması ve beklenen kredi zarar karşılıklarının ayrılması konusunda bildirimde bulundu. Açıklamada, "Temmuz 2019 banka finansal tabloları kullanılarak yapılan ihtiyatlı etki analizleri sonucunda, sektörün yüzde 18,2 olan sermaye yeterlilik rasyosunun yaklaşık 50 baz puan kadar düşerek yüzde 17,7 seviyesine gerilediği, takibe dönüşüm oranının ise yüzde 4,6'dan yüzde 6,3 seviyesine yükseldiği tespit edilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, sermaye yeterlilik rasyosunun Basel III kriterlerinde yüzde 8 olduğu halde, Türkiye'de ihtiyatlı bir yaklaşımla yüzde 12 olarak uygulandığı anımsatıldı.

"Mali bünye çalışmaları neticesinde hesaplanan oran her iki seviyenin de oldukça üzerindedir. Mali bünye değerlendirme çalışmaları düzenli aralıklarla yapılmakta olup, bankalara kredi sınıflamalarının değiştirilmesi ve mali yapılarının güçlendirmesi konusunda gereken bildirimlerde bulunulmaktadır. Bu kapsamda, son bir yıl içerisinde kamu sermayeli bankalar başta olmak üzere bankacılık sektörünün kardan gelen katkı hariç nakdi, ilave ana sermaye ve katkı sermaye unsurlarında toplam 49 milyar Türk lirası tutarında artış yaşanmıştır. Sonuç olarak, yapılan çalışmalar bir bütün olarak sektörün sağlıklı ve güçlü yapısını koruduğunu ve mevcut sermaye yapısının aktif kalitesi kaynaklı riskleri rahatlıkla yönetebilecek seviyede olduğunu göstermektedir."

BDDK açıklaması ne ifade ediyor?

Kurumun açıklamasının tam anlamıyla kavranabilmesi için, batık kredi ve sermaye yeterlilik rasyosu kavramlarının anlaşılması gerekiyor.

Batık kredi (non-performing loan, NPL), kredi çeken insanın belirli bir süre için planlanmış kredi ödemeleri yapmaması olarak tanımlanabilir. Kredi çeken birey, geri ödemelerini belirli bir süre içinde veya sonrasında ödemez ise, banka bu krediyi batık kredi olarak tanımlar. Ödenmemesi durumunda, bankanın yapabileceği başlıca üç opsiyon bulunuyor, bunlar: kredinin ödenmesi için dava açmak, kredi çeken bireyin mallarını haczetmek veya krediyi tekrar yapılandırmak ya da satmak.

Sermaye yeterlilik rasyosu (capital adequacy ratio, CAR) ise, bankanın mevcut sermayesi ile bankanın risk ağırlıklı varlıklarının oranı olarak tanımlanıyor. Bu uluslarası oran, global bankacılık ve finans sistemine risk ölçümü ve değerlendirme esasları getirmek, etkin risk yönetimi ve piyasa disiplini oluşturmak amacıyla getirilen Basel Kriterleri'nin önemli bir parçası. 

BDDK'nın yaptığı açıklamada da belirtildiği üzere, Basel III kriterlerine göre CAR'ın yüzde 8 veya daha fazla olması gerekiyor. Türkiye'de bu oran yüzde 12, yani Türkiye'deki bankacılık sistemi bu açıdan sağlıklı ve güçlü.

Salı günü yapılan açıklamada ise, inşaat ve enerji sektörlerinde 46 milyar Türk Lirası kadar kredinin batık kredi olarak tanımlanması ve takibe alınması gerektiği söyleniyor. Kısaca, BDDK, bu batık kredinin takip oranını güncellediğini, yıl sonuna kadar bankaların bu batık krediyi yapılandırmasını ve bankacılık sistemine güvendiğini belirtiyor. Kurum, böylece geçen yıl Ağustos ayındaki kur krizinin ardından oluşan inşaat ve enerji başta olmak üzere şirketlerin geri ödemekte zorlandıkları kredilerden kaynaklanan sorunun çözümüne yönelik bir adım atmış oluyor.

Reuters, Temmuz ayında bankaların liderliğinde yürüyen bankacılık sektörü bilançolarının yaklaşık 20 milyar dolar tutarındaki sorunlu krediden temizlenmesi planında ilerleme kaydedilemediğini bildirmişti.

Açıklamanın ardından neler oldu?

BDDK açıklamasının ardından banka hisselerinde düşüş gerçekleşti. Borsa İstanbul'un bankacılık endeksi yüzde 1,7 azaldı. Bunu Yapı Kredi hisselerinde görülen yüzde 4'lük düşüş tetikledi. İş Bankası'nın hisselerinde yüzde 3, Vakıfbank'ta yüzde 2,3 ve Halkbank'ta yüzde 1,4'lük düşüş görüldü.

Ekonomi yazarı Uğur Gürses, kendi Twitter hesabından paylaştığı tweette, "Neyse ki transatlantik gibi duran koca batık, nihayet tespit edilebilmiş." ifadesini kullandı. 

Takibe düşen kredi oranının yüzde 4,6’dan yüzde 6,3’e yükseldiği belirtilen BDDK açıklamasının arıdından CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Mızrak artık çuvala sığmaz oldu. Enerji ve inşaat sektörlerine kullandırılan 46 milyar TL krediyi bankalar bilançolarında batık yazacak. Gerçeklerin er veya geç ortaya çıkmak gibi bir huyu var” ifadeleriyle tepki gösterdi. 

Yorumlar (0)