Tüketiciler için yeni dönem başladı: Resmi Gazete'de yayımlandı!

Ticaret Bakanlığı'nın tüketicilerle ilgili yeni düzenlemesi yürürlüğe girdi. Düzenleme ile birlikte pek çok başlıkta tüketici lehine değişiklik geliyor.

EKONOMİ 01.10.2022, 12:52 02.10.2022, 08:36
Tüketiciler için yeni dönem başladı: Resmi Gazete'de yayımlandı!

Yeni tüketici düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle birlikte kredi sözleşmelerinden mesafeli satışlara, satışın ardından sağlanan hizmetlerden tüketici hakem heyetlerine kadar birçok konuda yeni bir dönem başlayacak.

Tüketiciyi korumayı hedefliyor

Ticaret Bakanlığından elde edilen bilgilere göre, Resmi Gazete'nin 1 Nisan 2022 tarihli sayısında yayımlanmış olan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kat Mülkiyeti Kanunu'nda değişiklik öngören düzenleme, tüketicileri daha ileri seviyede korumayı hedefliyor.

Bu kapsamda, devre tatiline yönelik düzenlemeler, kanunun yayınlanmasıyla beraber yürürlüğe girdi. Kanundaki hükümlerin büyük bir kısmı ise 1 Ekim'den sonra uygulamaya konuldu.

Nisan ayından sonra bunlara yönelik bazı ikincil düzenlemeler de yapıldı.

Kanunla gelen yeni düzenlemeler şu şekilde:

Taksitle satış sözleşmelerinde tüketicinin temerrüde düşmesi durumunda, tüketiciler lehine düzenleme geldi. Tüketicilerin temerrüde düşmesi durumunda bütün borcun talep edilebilmesi konusunda sözleşme bedelinin dikkate alınması sağlanarak, ödeme hususunda zorlanan tüketicinin bütün borcunu ödemesinin daha geç talep edilmesine imkan tanındı.

Tüketicilerin, 14 gün içinde tüketici kredisi sözleşmelerinde cayma haklarını kullanarak yalnızca krediden faydalanılan döneme yönelik faizi ödeyerek kapatabilecekleri kredi borçlarında, bu cayma hakkının kullanılmaması sebebiyle faize ek olarak ödedikleri ücret ve komisyonların maliyetine katlanmaları engellenecek.

Kredi kartı ya da kredili mevduat hesabı gibi belirsiz süreli sözleşmelerde gerçekleşen faiz oranı indirimin uygulanabilmesi için 30 gün önce bildirim yapılması koşulu kaldırıldı. Akdi faiz oranının düşürülmesi halinde ise bu değişikliğin tüketiciye bildirildiği zamana yönelik son ödeme tarihinden sonra uygulanabilmesine imkan tanındı.

Konut ve tüketici kredilerinde bunlarla ilgili olmayan yan finansal hizmet ve ürünler ile ve sigortalar yasaklandı. Bankaların sigortasız kredi tercihini de tüketiciye sunmak koşuluyla kredi bağlantılı sigortayı içeren bir teklifi tüketiciye sunabilmelerine imkan tanındı. Tüketicinin kendi iradesiyle bu iki teklifi de değerlendirmesi ve ister sigortalı ister sigortasız seçeneği tercih edebilmesi sağlandı.

Ön ödemeli olmak üzere tüketicilere satılan konutun azami teslim zamanı 48 aya çıkarılırken sözleşmede belirlenmiş olan teslim tarihine uyulması da zorunlu tutuldu.

Tüketici heyetine başvuru sınırı 30 bin liraya çıkarıldı

Tüketicilerin e-ticaret alışverişlerinde taraf olduğu mesafeli sözleşmelere yönelik olmak üzere aracı hizmet sağlayıcılar, tüketicilerin talep ve bildirimlerini iletebilecekleri ve takip edebilecekleri bir sistem kuracak. Aracı hizmet sağlayıcıların mesafeli sözleşmelerin bedel tahsilatına da aracılık etmeleri halinde, bedel kendilerinde kaldığı süre boyunca teslim ya da ifa ile cayma hakkının kullanımında sağlayıcı ya da satıcı beraber sorumlu olacak.

Cep telefonu gibi tüketicilerin sık sık değiştirdiği ve ithalatta büyük yer tutan ürünlerin Ticaret Bakanlığı'nın yetkilendirdiği yenileme merkezleri yoluyla donanım, fiziki ya da yazılım özelliklerinde iyileştirme yapılarak, en az bir sene garantili olacak biçimde tüketicilere tekrar satılması sağlanacak.

Yetkili servis istasyonları haricinde tüketicilere hizmet veren özel servis istasyonlarının yetkili servis istasyonu algısına sebep olacak biçimde hizmet vermesinin engellenmesi için buralara broşür, tabela ve fiş gibi her türlü tanıtım ve faaliyetlerinde "özel servis" ifadesi kullanma zorunluluğu getirildi.

Garanti süresi bittikten sonra servis istasyonunun bulunmaması ve yedek parçanın temin edilememesi gibi gerekçelerle satış sonrası hizmetin verilmemesinin engellenmesi amacıyla Bakanlık tarafından belirlenen kullanım ömrü süresi boyunca tüketiciler, ithalatçı ve üreticilerden zararlarının tazminini talep edebilecek.

Tüketici hakem heyetlerine yönelik başvuru sınırı 15 bin 430 TL'den 30 bin TL'ye çıkarıldı. Öte yandan tüketicinin yerleşim yeri ya da tüketici işleminin yapıldığı bölgede karar veren tüketici hakem heyetinin bulunmaması durumunda bu tüketicilerin bir hak kaybına uğramadan o yer kaymakamlıklarına başvurmasına imkan sağlandı. Tüketicilerin, tüketici mahkemesine erişiminin kolaylaştırılması hedefiyle hakem heyeti kararlarına karşı yapılacak olan itirazlarda, kararı veren heyetin olduğu yerdeki mahkemenin dışından tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu yer mahkemesi de ayrıca yetkili olacak.

Yorumlar (0)