Tüketiciler Birliği: Taahhüt dolmadan aboneliğini bitiren kişi cayma bedelini geri alabilir

Tüketiciler Birliği'nden yapılan açıklamada taahhüt süresi bitmeksizin aboneliğini bitiren tüketicinin belirli koşullarla, indirim adı altında sunulan ve sonradan cayma bedeli olarak istenen bu paraların geri alınabileceğini söyledi.

EKONOMİ 02.01.2021, 12:43
Tüketiciler Birliği: Taahhüt dolmadan aboneliğini bitiren kişi cayma bedelini geri alabilir

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, 2014 senesinde 6502 sayılı Tüketici Kanunu Çıkana dek tüketici taahhüt süresi dolmaksızın abonelikten ayrıldığında kendisinden fahiş miktarlarda cayma bedellerinin alındığını kaydetti.

Çıkmış olan kanunla beraber cayma bedelini alamayan ve hizmet sağlayıcı firmaların yeni arayışlar içerisine girdiğini söyleyen Şahin, "Satıcılar burada yasaya bir yönetmelik eklettiler. Firmalar 'tüketiciye taahhüt verdiğinden indirim yaptım, eğer süre dolmaksızın çıkarsa yapmış olduğum indirimi geri bana versin.' deyip o indirimi almaya başladılar." şeklinde konuştu.

Tüketici "indirim" yapıldığı iddia edilen fiyattan cayma bedeli veriyor

Şahin, firmaların şimdiye kadar satmadıkları bir fiyattan tüketiciye abonelik satmaya başladıklarını ifade ederek şunları söyledi:

"Tüketici 50 TL'lik bir aboneliği 40 TL'ye almışsa, 3 ayın ardından cayarsa 10'ar TL'den 30 TL iade etmesi gerekiyor. Firmalar çok kurnaz bir yöntemle, normalde hiç satmadıkları bir fiyattan satıyormuş gibi yaparak 40-50 TL'ye satışı yapılan bir hizmeti, 'bu 300 TL fakat biz size 50 TL'ye veriyoruz' diyerek çok yüksekten bir indirim yapıyorlarmışcasına gösteriyor. Bu rakamlar düşünüldüğünde sanki ayda 250 TL indirim yapmış gibi gösteriyorlar. Geri alacakları indirimin tutarı da çok yüksek seviyelere çıkıyor. Yani 3 ay için 750 TL. Aslında kanunen cayma bedeli alınmasa bile başka bir isim altında cayma bedeli alınmaya devam ediliyor. Tüketici elektrik, doğalgaz, cep telefonu, televizyon ve internet gibi aboneliklerden bir zaman sonra şu veya bu sebepten caymak istediği zaman, 'indirim' yapıldığı ifade edilen fiyattan cayma bedelini ödemeye başladı. Tüketici abonelikten caydığında 600-800 TL gibi bir fiyat ödüyor."

"Ne kadar indirim yapıldığı söyleniyorsa sözleşmede mutlaka bakılması gerekiyor"

Tüketicinin böyle bir nedenden ötürü yüksek miktarlarda cayma bedeli ödemesine itiraz edilmesi gerektiğini söyleyen Şahin, indirim yapıldığı söylenen miktara da sözleşmede muhakkak bakılması gerektiği ve imzaların buna göre atılması gerektiğini ifade etti.

Birçok tüketicinin rakama dikkat etmeksizin, sözleşmedeki yüksek miktarlardaki indirim rakamını imzaladığını söyleyen Şahin, cümlelerine şöyle devam etti:

"Firmalar cayma bedellerini aldığında büyük kar ediyorlardı. Tüketiciler kendilerinden 'indirim iadesi' ismi altında alınan eskisi gibi cayma bedellerini hakem heyetlerine başvurmak suretiyle geri alabilir. Böyle bir durumda tüketici sözleşmesiyle beraber hakem heyetine başvurmalı. Tüketici yaptığı başvuruda hakem heyetine 'olmayan bir ücretle bana indirim yapılmış gibi gösterilerek fazladan para tahsil edildi, ben de bu parayı ödedim ve benden alınan paranın iade edilmesini istiyorum diyecek. Hakem heyetleri tarafından da burada verilen hizmetin gerçekten 250-300 liraya satılıp satılmadığına bakılıp karar verilmeli. Burada ürünün reklamlarda ve yayınlanan görsellerde o ücrete verilip verilmediğini ve satılıp satılmadığının kontrolü gerekli. Daha yüksek bir fiyattan satılıyormuşçasına fazlaca indirim yaptığını söyleyen firmaların iddia ettikleri yüksek fiyatlardan satıp satmadıklarının ispatı gerekli. Eğer satıcı bunu kanıtlayamazsa Tüketici Hakem Heyetleri tüketiciden alınan bedeli iade yönünde bir karar vermeli."

Yorumlar (0)