TÜİK, en hızlı iş bulan bölümleri açıkladı: Yüzde 82,7 ile zirvede o bölüm var!

TÜİK, geçen seneye ait Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri'ni kamuoyuyla paylaştı. Bu rapora bakıldığında, lisans mezunlarında istihdam oranı yüzde 71,1 olarak belirlendi. 

EKONOMİ 01.08.2022, 13:11 01.08.2022, 16:38
TÜİK, en hızlı iş bulan bölümleri açıkladı: Yüzde 82,7 ile zirvede o bölüm var!

Üniversiteli gençlerin beklediği veri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), üniversite mezunu olan gençlerin, yüzde kaçının işe girdiğini ve diğerlerine kıyasla hangi bölümlerin daha çabuk iş bulduğunu gösteren bir istatistiği ilk kez yayınladı.

Mezuniyetin ardından iş bulma süreleri ve aylık kazançlar açıklandı

Eğitim-İşgücü Veri Tabanı dikkate alınarak 2011-2020 arasında Türkiye'de bir yükseköğretim programından lisans ve ön lisans seviyesinde mezun olan ve referans yılda Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde bulunan bireylerin kayıtlı istihdam oranları, mezuniyetlerinin ardından ilk iş bulma zamanları ve aylık kazançları hesaplandı.

Lisans mezunlarında istihdam yüzde 71,1

Lisans mezunlarının istihdamı yüzde 71,1 olarak açıklanırken, bu oran, ön lisans mezunlarında yüzde 63 olarak duyuruldu.

En yüksek istihdam oranı yüzde 82,7 ile sağlık bölümlerinde

Lisans mezuniyet alanlarına bakıldığında, kayıtlı istihdamın en yüksek olduğu ilk 5 eğitim ve öğretim alanı; yüzde 82,7 ile sağlık ve refah, yüzde 77,8 ile eğitim, yüzde 77,8 ile inşaat, imalat ve mühendislik, yüzde 76,7 ile bilişim ve iletişim teknolojileri ve yüzde 72,3 ile istatistik, matematik ve doğa bilimleri olarak gerçekleşti.

En yüksek istihdama sahip lisans bölümü işitme engelliler öğretmenliği

Lisans seviyesinde en yüksek istihdama sahip bölümler; yüzde 96,6 ile işitme engelliler öğretmenliği, yüzde 95,5 ile aile ekonomisi ve beslenme öğretmenliği, zihinsel yüzde 95,4 ile engelliler öğretmenliği, yüzde 94,4 ile görme engelliler öğretmenliği ile yüzde 94,3 ile çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliği oldu.

En yüksek istihdama sahip ön lisans alanı imalat ve mühendislik

Ön lisans mezuniyetleri dikkate alındığında, kayıtlı istihdamın en yüksek olduğu ilk 5 eğitim ve öğretim alanı; yüzde 71,3 ile mühendislik, imalat ve inşaat, yüzde 66 ile veterinerlik, balıkçılık, ormancılık ve tarım, yüzde 65,8 ile bilişim ve iletişim teknolojileri, yüzde 65,2 ile istatistik, matematik ve doğa bilimleri ile yüzde 64,3 ile iş, yönetim ve hukuk olarak gerçekleşti.

En yüksek istihdama sahip ön lisans bölümü paramedik

Ön lisans düzeyinde en yüksek istihdama sahip bölümler; yüzde 97,1 ile paramedik, yüzde 97 ile ambulans ve acil bakım teknikerliği, yüzde 92,1 ile polis meslek eğitimi, yüzde 87,9 ile endüstriyel otomasyon ve yüzde 86,7 ile elektronik haberleşme oldu.

Lisans mezunlarında ilk iş bulma süresi 13,6 ay

Lisans mezuniyeti bulunan kişilerin ortalama iş bulma süresi 13,6 ay olarak açıklanırken, ön lisans mezunları için bu süre, 14,8 ay olarak duyuruldu.

İlk iş bulma süresinin en kısa olduğu lisans alanı sağlık ve refah

Lisans mezuniyetlerine bakıldığında, ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu ilk 5 eğitim ve öğretim alanı; 7,7 ay ile sağlık ve refah, 10,9 ay ile eğitim, 11,0 ay ile mühendislik, imalat ve inşaat, 11,6 ay ile bilişim ve iletişim teknolojileri, 12,4 ay olarak hizmetler alanında gerçekleşti.

İlk iş bulma süresinin en kısa olduğu bölüm dil ve konuşma terapisi

Lisans mezunlarının ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu 5 bölüm; 2,4 ay ile dil ve konuşma terapisi, 3,0 ay ile güvenlik bilimleri, 3,4 ay ile görme engelliler öğretmenliği, 3,7 ile zihin engelliler öğretmenliği ve 3,8 ay ile işitme engelliler öğretmenliği oldu. İlk iş bulma süresi en kısa ön lisans alanı ise hizmetler alanı 12,5 ay olarak açıklandı.

Ön lisans mezuniyetlerine bakıldığında, ilk iş bulma süresi en kısa ilk 5 eğitim ve öğretim alanı; 12,5 ay ile hizmetler, 12,7 ay ile istatistik, matematik ve doğa bilimleri, 13,7 ay ile imalat, mühendislik ve inşaat, 13,7 ay ile sağlık ve refah ile 15,0 ay ile eğitim olarak açıklandı.

İlk iş bulma süresi en kısa ön lisans bölümü uçak gövde bakım

Ön lisans mezunlarının ilk iş bulma sürelerinin en kısa olduğu 5 bölüm; 1,0 ay ile uçak gövde bakım, 2,9 ay ile polis meslek eğitimi, 3,3 ay ile paramedik, 4,3 ay ile kamu güvenliği ve asayişin sağlanması ve 5,8 ay ile mekatronik teknolojisi oldu.

Ortalama kazancı en yüksek lisans bölümü pilotaj

Lisans mezunlarının kazançları araştırıldığında, aylık ortalama kazancı en yüksek 5 bölüm; pilotaj, havacılık ve uzay mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği, matematik mühendisliği ve uçak mühendisliği olarak açıklandı.

Ortalama kazancı en yüksek ön lisans bölümü polis meslek eğitimi olarak duyuruldu.

Ön lisans mezunlarının kazançları araştırıldığında, aylık kazancı en yüksek 5 bölüm şu şekilde açıklandı:

  • Polis meslek eğitimi, 

  • Tarım

  • Perakende satış ve mağaza yönetimi, 

  • Marka iletişimi 

  • Ev idaresi

Yorumlar (0)