Tropik meyve ihracatı 4 milyon doları geçti

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) verilerine göre, Türkiye 2018'de büyük bir çoğunluğu kivi olmak üzere 4 milyon 645 bin dolarlık tropik meyve ihracatı yaptı.

EKONOMİ 18.11.2019, 11:49 18.11.2019, 11:53
Tropik meyve ihracatı 4 milyon doları geçti

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye'nin daha önce kivi ithal eden bir ülke olduğunu, şimdiyse ihracat yaptığını belirtti.

Tropik meyve ihracato bu yıl ocak-ekim arası dönemde geçen yıla kıyasla yüzde 5 artarak 900 bin dolardan 4 milyon 200 bin dolarak yükseldi.

Türkiye'nin tropik meyve ihracatında ilk sırada 2 milyon 788 bin dolar ile kivi yer bulurken, kiviyi avokado ve böğürtlen takip etti.

Ülke sıralamasında ise yaş meyve sebzenin klasik pazarı olan Rusya, 870 bin dolar ile Türkiye'nin ilk sırada tropik meyve ihracat yaptığı ülke oldu.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda Akdeniz ve Ege bölgelerinde çiftçilerin tropik meyve ekimine yöneldiğini belirtti.

Tropik meyve ihracatının her yıl düzenli olarak arttığını vurgulayan Uçak, "Örneğin kivi çok zor yetişen, bakımı zor bir meyve değil. Türkiye'de bu tür meyvelere iklimler de müsait. Tabii bunun ekimini yaparken üreticimiz mağdur olmasın diye toprak analizleri çok iyi yapılmalı. Biz yıllar önce kivi ithal eden bir ülkeydik, şimdi ihracat yapar hale geldik. Bunlar hem üretici hem ihracatçı hem de Türkiye için güzel şeyler." diye konuştu.
 

Yorumlar (0)