Trabzon hasır bileziğinin fiyatı dudak uçuklatıyor

Trabzon'un 4 bin yıllık geçmişi olan el sanatları ürünü hasır bileziği, altın fiyatlarının da artmasıyla birlikte alıcı bulamıyor. Yöredeki düğünlerin vazgeçilmezlerinden olan hasır takı setlerinin fiyatı 40 ila 200 bin TL arasında değişirken, fiyatlar adeta ev ve araba fiyatlarıyla yarışıyor.

EKONOMİ 22.02.2020, 10:10
Trabzon hasır bileziğinin fiyatı dudak uçuklatıyor

Trabzon'da 4 bin yıllık hasır bilezik geleneği devam ettiriliyor.

Kuyumculuk mesleğinde, makineye girmeyen el sanatlarından biri olarak gösterilen ve külçe ile hurda altının eritilip tel haline getirilmesiyle yapılan gerdanlık, bilezik, küpe ve yüzükten oluşan "Trabzon hasırı" dünya üzerindeki pek çok ülkeye de ihraç ediliyor.

Trabzon genelinde pek çok mahalle ve sokakta hasır işlemeciliği yapan kadınlar, altın telleri gerdanlık ve bileklik şeklinde dokuyarak, kuyumculara bırakıyor.

El emeği sonrası hasırlar, işlenip son hali verildikten sonra kuyumcu dükkânlarındaki vitrinlerde sergileniyor.

Altın fiyatlarında yaşanan artışla birlikte, Trabzon hasır setlerinin fiyatı 40 ila 200 bin TL arasında değişiklik gösteriyor.

Ev ve lüks otomobil fiyatlarıyla yarış halinde olan Trabzon hasırının fiyatı, hasıra duyulan ilginin azalmasına neden oldu.

"Araba ve ev fiyatlarıyla yarışmaya başladı"
Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı, altın fiyatlarında yaşanan yükselmenin, Trabzon hasırına da aksettiğini söyleyerek,  "Trabzon hasır bilezik, telkâri ve kazaziyesinin coğrafi işaretini alarak sadece bu takıların Trabzon ili ve ilçelerinde yapılmasını sağladık. Yöreye özgü bir takı. Geçmiş yıllarda hasır bilezik devasa satışlar yapılıyordu. Dünya piyasalarında altın fiyatı yukarıya doğru çıktıkça bölgede düğünlerin vazgeçilmezi olan hasır takımlarına olan ilgi de ister istemez azaldı. Bakıldığı zaman hasır takımları 40 bin liradan başlıyor, kalınlığına göre fiyatları 200 bini bile bulabiliyor. Altın hasır takımlarında alım gücü zayıfladı. Fiyatlar, araba ve ev fiyatları ile yarışmaya başladı. Trabzon'da kuyumcular özel istek üzerine belli başlı hasırları da yapıyorlar. Trabzon'un plakasından esinlenerek yapılan 61 sıra hasır bilezik yaklaşık 200 bin liradan alıcı buluyor" ifadelerini kullandı.

"Altın, altın çağını yaşıyor"
Altının, "altın çağını" yaşadığını ifade eden Yazıcı, "Altın yatırımcısının yüzünü güldürüyor. Her yıl yüzde 30 üzerine koya koya devam ediyor. Altın yatırımcı için güvenli bir liman. Altın alan yatırımcı asla zarar etmiyor. Altın hakikaten altın çağını yaşıyor" şeklinde konuştu.
 

Yorumlar (0)