TOKİ’den yeni kampanya! 81 ilde, geliri 10 bin TL'nin altında olanlar başvurabilecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 30 milyar liralık finansmanın TOKİ'ye verileceğini açıklamasından sonra yeni kampanya hazırlıkları başladı. Haziran ayında detayları açıklanacak kampanyada, 81 ilde dar gelirli aileler için 150 bin konutun inşa edilmesi hedefleniyor. Hane geliri 10 bin liranın altındaki vatandaşların başvurabileceği sosyal konutların ödeme ayrıntıları da netleşmeye başladı.

EKONOMİ 11.05.2022, 09:47 11.05.2022, 09:56
TOKİ’den yeni kampanya! 81 ilde, geliri 10 bin TL'nin altında olanlar başvurabilecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, dar gelirlilerin ev sahibi yapılması için TOKİ'ye 30 milyar liralık finansman verileceğini açıklamasından sonra gözler birtakım yeni kampanyalara çevrildi.

3 ayrı paket

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, haziranda detaylarını açıklayacağı kampanyayla birlikte için 81 ilde dar gelirli aileler için 150 bin sosyal konutun inşa edilmesi hedefleniyor.

Ev sahibi olmayan dar gelirli aileler için yüzde 10 peşin olmak üzere konutlar, 240 ay vadeli sabit taksit olarak satılacak. Evlerin fiyatları 400 bin lira bandında olacak.

Geliri 10 bin lirayı geçmeyecek

TOKİ eliyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde yapılacak konutlardan faydalanmak isteyenlerin, hane halkı geliri net 10 bin lirayı geçmeyecek. İstanbul için bu rakam, 11 bin 500 lira olarak uygulanacak.

Şehit aileleri, vazife ve harp malulleri ile yetim ve dullara, kuraya girmeden konut satın alma hakkı verilecek, fakat öncelikli olarak bu kişilerin konutları kura ile belirlenecek. Konut sayısının yüzde 5’i oranında engelli vatandaşlara kontenjan verilecek ve kura ile hak sahipleri belirlenecek. Konut sayısının yüzde 25'i kadar emekli vatandaşlara kontenjan ayrılacak.

T.C. vatandaşı şartı aranacak

Evlere başvurabilmek için T.C. vatandaşı olunması, projenin yer aldığı il/ilçe sınırlarında 1 yıldan az olmamak şartı ile ikamet ediyor olunması, projenin yer aldığı il nüfusuna kayıtlı olunması şartı aranacak.

Projeye başvuracakların, daha önce konut kredisi kullanmamış ve TOKİ'den konut satın almamış olması (Şehit aileleri, vazife ve harp malulleri ile yetim ve duli kategorisi hariç) şart.

Başvuracakların kendisine, velayeti altındaki çocuklara ya da eşine ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı/kat mülkiyetli bir bölümünün ya da müstakil bir evinin (iş yeri, köy evi, bahçe, bağ, tarla hariç) olmaması gerekiyor. Başvuru tarihinde 25 yaşını doldurmuş olması (eşi vefat eden çocuklu dul kadınlarda yaş şartı aranmıyor) lazım.

TOKİ 20 yıl içinde 1 milyon 200 bin konut inşa etti. 2020 yılında dar gelirliler için 50 bin, 2021 yılında ise 100 bin konut projesi başlatıldı. Bu sene açıklanacak olan sosyal konutların miktarının 150 bin olması ve 81 ilin hepsinde yeni konutların inşa edilmesi bekleniyor.

Borç sona erene kadar devredilmeyecek

Alt gelir projelerinde hak sahibi olup sözleşmeye imza atanlar, borçları bitene kadar konutlarını devredemeyecekler. Borç bitene kadar sözleşme imzalanan konut için alıcı ya da alıcının ailesi için ikamet şartı aranacak. Alıcının, kendisinin, çocuklarının ya da eşinin konutta ikamet etmediklerinin belirlenmesi durumunda sözleşmeleri feshedilecek.

Gerçeğe aykırı beyan verilmesi durumunda, kurada hak sahibi olan kişilerin ev alma hakları iptal edilecek. Sözleşme imzalanmış ise feshedilerek gerekli durumlarda ödenen peşinat tutarları irat kaydedilecek ve faizsiz bir şekilde taksitler iade edilecek.

Yorumlar (0)