TOKİ'den 200 bin kişiye indirim: Başvuru şartları neler?

TOKİ'nin, borcunu erken kapatıp tapusunu almak isteyenler için başlattığı indirim kampanyası devam ediyor. Kampanyadan 200 bini aşkın konut ve işyeri alıcı yararlanabilecek. Başvurular 19 Ekim’e kadar devam edecek.

EKONOMİ 24.09.2022, 09:43 25.09.2022, 08:43
TOKİ'den 200 bin kişiye indirim: Başvuru şartları neler?

Dün TOKİ'nin erken ödeme indirimi kampanyasında başlayan başvuru süreci devam ediyor.

Kampanyadan kaç kişinin yararlanacağı açıklandı. Buna göre kampanyadan 201 bin 371 konut ve işyeri alıcısı faydalanabilecek. 

Başvuru şartları

İndirim uygulaması kapsamına alınan konut, iş yeri ve arsa alıcılarının başvuru tarihinden itibaren TOKİ’ye ödemekle yükümlü oldukları taksit, aidat ve geriye dönük bir borcunun bulunmaması gerekiyor.

Kampanyadan, 2021 yılı 30 Haziran'a kadar TOKİ tarafından satışları gerçekleştirilmiş ve geri ödemeleri en geç 30 Haziran 2021'den önce başlayan konut ve iş yeri alıcıları faydalanabilecek.

Yüzde 25 sınırı

Yüzde 25 indirim kampanyasından tüm borç bakiyesini kapatamayacak olanlar da faydalanabilecek. Borcun tamamını kapatamayacak olanlar, borç bakiyesinin yüzde 25’inden az olmamak koşuluyla yaptıkları peşin ödemelerde yüzde 25 indirimden yararlanabilecek.

Son tarih 19 Ekim

Kampanyadan faydalanmak isteyen konut ve iş yeri alıcıları 19 Ekim 2022'ye kadar ilgili bankaya başvuru yapabilecek. Bu tarihten sonraki borç kapatmalarında söz konusu indirimden yararlanılması mümkün olmayacak.

Arsada yüzde 12,5 indirim

TOKİ, vatandaşların yoğun talebi sebebiyle geri ödemeleri süren arsa satışları için de indirim yapacak. Borcunu peşin ödeyip hemen tapusunu almak isteyen arsa alıcıları için yüzde 12,5 indirim yapılacak.

Kalan taksit sayısı 12 ve ondan daha az olan arsa alıcıları indirimden faydalanamayacak. Kampanyadan faydalanmak isteyen vatandaşlar 23 Eylül-14 Ekim 2022 arasında başvurularını yapabilecek.

Ziraat Bankasına ödemelerini yapan alıcılar, bankaya doğrudan başvuruda bulunabilecek ve borçlarını kapatabilecek. Vakıflar Bankasına ödemesini yapan arsa alıcıları ise kapatmaya esas borçlarını İdareden öğrenebilecek.

Geriye dönük borç koşulu

İndirim uygulamasına alınan projelerdeki konut, iş yeri ve arsa alıcılarının başvuru tarihinden itibaren TOKİ’ye ödemekle yükümlü oldukları taksit, aidat ve geriye dönük bir borcunun bulunmaması gerekiyor.



Kredi faiz oranları

Kampanyadan yararlanmak isteyen konut ve iş yeri alıcıları Gayrimenkul Satış Sözleşmesi'ne imza attıkları aracı bankalardan konut kredisi kullanabilecek. Söz konusu kampanyada kredi şartları Halk Bankası ve Ziraat Bankası tarafından belirlendi. Her iki bankada da aynı şekilde faiz oranları uygulanacak. 1-120 ay vadeyle olmak üzere "konut kredisi" ve "iş yeri kredisi"nde bütün tutar aralıklarında binde 5 tahsis ücreti alınacak. Faiz oranı, iş yeri kredisinde 1,57 ve konut kredisinde 1,29 olacak.

Yorumlar (0)