TMO, çiftçilerin elinde kalan kuru soğanı ve patatesi almaya başladı 

Toprak Mahsulleri Ofisi, çiftçilerin ellerinde kalan kuru soğan ve patatesi “maliyet fiyatından” satın almaya başladı. Alınan ürünler, 81 il genelinde valilikler tarafından ücretsiz olarak “yardıma ihtiyacı olan vatandaşlara” dağıtılacak. 

EKONOMİ 12.04.2021, 17:59 13.04.2021, 10:59
TMO, çiftçilerin elinde kalan kuru soğanı ve patatesi almaya başladı 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün yaptığı bir toplantı sırasında duyurduğu “Çiftçilerin elinde kalan soğan ve patatesler TMO tarafından alınacak ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara ücretsiz dağıtılacak” haberi, herkesi sevindirmişti. Bugün ise o duyuru hakkında bir gelişme yaşandı.

Toprak Mahsulleri Ofisi, maliyet fiyatı üzerinden, çiftçilerin elinde kalan kuru soğan ve patatesleri satın almaya başladı. TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, konu ile ilgili ajanslara açıklamalarda bulundu.

“Covid-19 salgını ve salgın sırasında karantinaya girilmesi nedeniyle ülke genelindeki pek çok otel, restoran ve konaklama mekanında kuru soğan ve patates tüketimi fazla miktarda düşmüştü. Bu durum da üretilenlerin çiftçilerin elinde kalmasına sebep oldu. Cumhurbaşkanımız, Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte çiftçilerin zararına bir çözüm bulmak amacıyla bu yolu izlemeye karar verdiler. TMO, çiftçilerin ellerinde kalan ürünleri maliyet fiyatı üzerinden alarak 81 ildeki ihtiyaç sahibi ailelere ücretsiz olarak dağıtacak.” şeklinde konuşan Güldal, projenin planlanma sürecini anlattı.



“Problemler çıkıyor ama hallediyoruz”

“Şu an Polatlı’nın Pazar köyündeyiz. Hafta sonu da Nevşehir’deydik. Çalışmalar elbette buralarla sınırlı değil fakat gördüğümüz kadarıyla buralarda hummalı çalışmalar başlamış durumda. Ülkemizin neresinde ‘elinde kuru soğan ve patates kalan çiftçi’ varsa bizlere odalar ve örgütler aracılığıyla ulaşıyorlar, biz de ürünleri satın alıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı ile iş birliği içerisinde çalışma yürütüyoruz. Şu anda büyük şehirlerimizde ürün indirimleri gerçekleşmiş durumda. Her gün, tonajları artırarak alımlar gerçekleştiriyoruz. Süre sınırlı olduğundan dolayı araç ve çuval problemi çıkabiliyor fakat bunu da hallediyoruz.” şeklinde açıklamalarını sürdürdü.



“Sorunları iletmemiz çözümü doğurdu”

Öte yandan AK Parti Batman İl Başkanı Gür de bu konu hakkında vatandaşlara ve çiftçilere bilgilendirmede bulundu. Gül, üreticinin elinde kalan kuru soğan ve patateslerin TMO tarafından alınacağını ve “ihtiyaç sahibi vatandaşlara” ücretsiz dağıtılacağını belirtirken çiftçilerden gelen talepleri Cumhurbaşkanı’na iletmelerinin çözdüm getirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, çiftçilerin sesini duyduğunu ve üreticilerin daha çok zarar etmemesi amacıyla TMO’ya talimat verdiğini aktaran İl Başkanı Gür, TMO’nun, üreticinin elinde kalan 250 bin ton kuru soğanı, 1 milyon 200 bin ton yemeklik patatesi ve 750 bin ton çeltiği satın alacağını, ardından 81 il genelinde bunların dağıtımını yapacağını aktardı.

Yorumlar (0)