TL’den 6 sıfır atılalı 15 yıl oldu

Türk Lirasının, ülkede kronik hale gelmiş olan yüksek enflasyonun etkisiyle sürekli değer kaybeden milyon ve trilyon olarak ifade edilen değerinden sıfır atılarak, değerinde tekrardan güven tesis edilmeye çalışılmıştır. Sıfır atma işlemi üzerinden 15 yıl geçti.

EKONOMİ 31.12.2019, 15:45
TL’den 6 sıfır atılalı 15 yıl oldu

1970 yılından beri uzun yıllardır kronik enflasyonla mücadele eden Türkiye, 2005 yılında parasından sıfır atarak Türk Lirasına güveni tekrar tesis etme yolunu gitti.

Ülkede yaşanan büyük krizlerden birisi olan 2001 krizinden sonra uygulamaya konulan bazı ekonomik disiplinlerle enflasyon düşüş sürecine girerken 2005 yılının başında da Türk Lirasından 6 sıfır atılarak uygulanan politikalar psikolojik olarak da desteklenmiştir. Sıfırın atılması ile 1 milyon TL'nin yerine 1 Yeni Türk Lirası (YTL) kullanılmaya başlanıldı.

TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) Romanya, Zimbabve ve Azerbaycan gibi parasından sıfır atmak isteyen ülkelere paradan sıfır atılması konusunda ki tecrübelerinin paylaştı.

Dünya ülkeleri incelendiğinde aralarında AB (Avrupa Birliği) üyesi ülkelerinde bulunduğu birçok ülkenin farklı zamanlarda ulusal parasından sıfır atma işlemi uyguladığı görülecektir. 
Almanya 1923 yılında ülkedeki hiper enflasyonu için benzer adımlar atmış Almanya’nın arkasından Fransa, Macaristan, Finlandiya ve Yunanistan gibi birçok ülke takip etmiştir. Diğer bir çok ülkede de benzer örnekler görmek mümkündür. 

Türkiye 2001 yılından sonra uygulamaya koyduğu enflasyon ile mücadeleyi aksatmadan sürdürürken Türk Lirasına karşı yeniden güven tesis etmek için 2005 yılının başında 6 sıfır attı. Türk Lirasından sıfır atılmasının üzerinden 15 yıl geçti.

Yorumlar (0)