TL'ye geçişe vergi istisnası TBMM'den geçti

Altın ve yabancı paralarını TL'ye çeviren kurumlara vergi istisnası imkanı sunan kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

EKONOMİ 20.01.2022, 21:24 21.01.2022, 17:34
TL'ye geçişe vergi istisnası TBMM'den geçti

Kurumlar vergisi mükellefleri, geçtiğimiz 31 Aralık tarihli bilançolarında bulunan yabancı paralarını Merkez Bankası düzenlemeleri kapsamında TL'ye çevirmeleri durumunda, bu suretle açılacak Türk lirası katılım ve mevduat hesaplarında minimum 3 ay vadeli olarak değerlendirebilecek.

Bakanlık tarafından hazırlanan taslak çerçevesinde, kur değerlemesi neticesinde hesaplanan kur farkı getirileri kurumlar vergisinden istisna tutulacak.

Vadenin sonunda elde edilen kar payları ve faiz de kurumlar vergisinden istisna olacak.

Meclis'ten geçti

TL'ye dönüştürme işlemlerinin 17 Şubat'a değin yapılması halinde, 2021 senesi son geçici vergi dönemi kapsamında da bu istisnadan faydalanılabilecek.

Öte yandan, kurumlar vergisi mükellefleri, altın hesaplarındaki varlıkları ile hurda ve işlenmiş altın karşılığında altın hesabı bakiyelerini dönüşüm ücreti üzerinden TL'ye çevirebilecek.

Bu şekilde elde edilen TL varlığının minimum 3 ay vadeli TL katılım ve mevduat hesaplarında değerlendirilmesi halinde, altının TL'ye çevrildiği tarihte elde edilecek kazançlar ve vade bitiminde elde edilen kar payları ve faiz de kurumlar vergisinden istisna olacak.

Firmalara kurumlar vergisi istisnası getiren kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu'ndan geçti. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı duyurdu: TL mevduata vergi istisnası

Yorumlar (0)