TIR’lar için takip sistemi geliyor

Gümrük kapılarında TIR kuyrukları oluşmaması için gümrük idarelerinin TIR’ları anlık takip edebilecekleri Transit Araç Takip Programı getiriliyor. Uygulama 28 Mayıs’ta başlayacak.

EKONOMİ 26.05.2019, 14:54 26.05.2019, 14:55
TIR’lar için takip sistemi geliyor

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, sınır kapılarında gümrük işlemlerinin hızlı ve güvenli yapılabilmesi için Transit Araç Takip Programını hayata geçireceklerini belirterek, uygulamaya ilişkin bilgi verdi. Uluslararası rekabette gümrüklerin modernizasyonunun çok önemli olduğunu belirten Pekcan, 2018 yılında ihracatın yüzde 28’inin kara yoluyla yapıldığına dikkat çekti.

Daha önce gümrüklerin Dijitalleşmesi, Tek pencere, Konteyner ve Liman Takip Sistemi, Liman Tek Pencere Sistemi gibi uygulamaları hayata geçirdiklerini hatırlatan Pekcan, bu gelişmelere bir yenisini daha eklediklerini ifade etti. Gümrük kapılarında TIR kuyruklarını azaltacak, gümrük idarelerinin TIR’ları anlık kontrol edebilecekleri Transit Araç Takip Programı’nın 28 Mayıs itibarıyla devreye gireceğini bildirdi.

Kara sınır kapıları başta olmak üzere gümrük idarelerinin kendisine sevkli araçlara ilişkin bilgilere, araçlar gümrük idaresine gelmeden önce ulaşabileceklerini söyleyen Pekcan, transit süresini geçiren araçların gümrük idareleri tarafından daha kolay tespit edilebileceğini kaydetti.

Bakan Pekcan şunları söyledi:

“Etkin risk analiziyle kaçakçılığa karışması muhtemel araçlara daha erken müdahale edilebilecek. Öte yandan tüm TIR'ların anlık görülebilmesi sayesinde personelin daha verimli kullanılabilmesi de mümkün olabilecek. Ayrıca izinli gönderici kapsamında basitleştirilmiş usulde taşıma yapan taşıyıcılar için de sınır kapılarından öncelikli geçiş kolaylığı getirilmiş olacak.”

Yorumlar (0)