Ticaret savaşlarına ara veriliyor

Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Liu He ve ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü Beyaz Saray'da buluştu. Gündem ise ticaret savaşları.

EKONOMİ 12.10.2019, 11:01 12.10.2019, 14:07
Ticaret savaşlarına ara veriliyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Liu He, dün ticaret savaşlarında önemli bir eşik atladı. İki ülke arasında dün "1. Aşama" anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre ABD'nin 15 Ekim'de yürürlüğe sokmayı planladığı ve Çin’den ithal edilen toplam 250 milyar dolarlık ürün yelpazesine getirilmesi hesaplanan gümrük vergisi artışı durduruldu.

Ticaret savaşında geçici ateşkes

ABD Başkanı Trump, toplantı sonrasındaki açıklamalarında iki ülkenin bu anlaşmasının içeriğinin 250 milyar dolarlık ihracat kalemindeki gümrük vergilerin %25’ten %30 çıkmasını planlayan tarife artışının şimdilik yürürlüğe konulmayacağını söyledi.

Trump, anlaşma kapsamında ABD'nin Çin'e yılda 40 ila 50 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç edeceğini, Çin'in ABD tarafındaki fikri mülkiyet haklarına koruma getirileceğini ve finansal hizmetler ile döviz kuru konusunda bazı tavizlerin verilmesini kabul ettiğini belirtti. Anlaşmanın 15 Ekim’de yürürlüğe girecek ve 160 milyar değerindeki ihraç ürünü yelpazesini kapsayacak tarife artışına dair değişiklik yaratmadığını, iki ülkenin bu konuda görüşmeye devam edeceği kaydedildi.

Yorumlar (0)