Ticaret savaşının sonu gelmiyor! "Güvenimiz büyük zarar gördü..."

Çin ve ABD arasında ticaret savaşını sonlandıracak anlaşma ABD'ye göre hazırlanmış olsa da Çin cephesinden gelen tepkiler "güven kaybı" yaşandığına işaret ediyor.

EKONOMİ 13.12.2019, 12:06
Ticaret savaşının sonu gelmiyor! "Güvenimiz büyük zarar gördü..."

Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi, Cuma günü yaptığı açıklamada ABD ve Çin arasında bir süredir devam eden ve ticaret savaşını sonlandırmayı amaçlayan görüşmelerde Çin tarafının ABD'ye duyduğu güvenin "büyük zarar gördüğünü" açıkladı.

"ABD-Çin güvenine büyük zarar verdi"

Çin Dışişleri Bakanı Wang, ABD'nin geçtiğimiz günlerde çıkardığı Hong Kong ve Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlalleri yüzünden Çin'e yaptırım uygulayabilmesine yol açan yasayı "paranoyakça" diye tanımladı ve "Uluslararası ilişkilerde böyle şeyler çok nadir görülür; bu durum, Çin ve ABD arasında büyük zorluklarla inşa edilen güvene büyük zarar verdi ve ABD'nin uluslararası güvenilirliğini zayıflattı" şeklinde konuştu.

Çin'in başkenti Pekin'de yıllık bir uluslararası ilişkiler ve Çin diplomasisi sempozyumunda konuşan Wang, iki ülke arasındaki ilişkilerde büyük ve derin sorunlar olduğunu ve ilişkilerin ilerlemesini çok zorlaştığını da açıkladı.

ABD'nin yaptırımları Çin'in tepkisini çekmişti


Çin Dışişleri Bakanı Wang

ABD ve Çin arasında Hong Kong'a ve Doğu Türkistan Uygur Türkleri'ne uygulanan şiddet üzerinden çıkan gerginlik, iki ülkenin ticaret savaşını bitirmeye çok yaklaştığı bir anda alevlenmişti. ABD'nin üst düzey Çinli yöneticilere uygulayabileceğini açıkladığı yaptırımlar, Pekin yönetiminin büyük tepkisini çekmişti. Çin Dışişleri Bakanı Wang, Çin'in "Hong Kong'a müdahale eden dış güçlerle büyük kararlılıkla mücadele edeceğini" açıkladı.

Çin, ABD'ye çeşitli uyarılarda bulunmuştu

Çin, geçtiğimiz ay Güney Çin Denizi'nde donanma manevraları yapan ABD'ye "Güç gösterisinde bulunmayın" çağrısında bulunmuştu ve kendisine ait olduğunu iddia ettiği Tayvan hakkında ABD'ye "Yeni belirsizlikler oluşturmaktan kaçının" uyarısı yapmıştı. Wang, ABD'nin Çin gelişimine ve Çin toplumuna müdahale etmek için çelitli uluslararası müdahalelerde bulunduğunu ve Çin'in işlemediği suçlarla itham edildiğini iddia etti.

ABD'den Çin'i yalanlayan açıklamalar geldi

ABD cephesinden ise ticaret savaşına dair çok farklı açıklamalar geldi. Washington yönetimi, Çin'in Amerikan tarım ürünleri satın almasına karşılık Çin mallarına uygulanacak yeni gümrük vergileri kararını dondurduğunu ancak bu duruma dair Çin tarafından herhangi bir onay gelmediğini, bu yüzden anlaşmanın sağlandığına dair bir şüphe oluştuğunu söyledi.

Pazar günü çok kritik

ABD'den Reuters'e konuşan kaynaklar, Washington'un Çin'e uygulayacağı 160 milyar dolarlık gümrük vergisinin kaldırılmasının Pazar günü devreye gireceğini, buna karşılık olarak Çin'in ABD'den 50 milyar dolarlık tarımsal ürün satın alacağını söyledi. ABD ve Çin taraflarından resmi bir açıklama gelmemesi, iki tarafın bir anlaşmaya vardığı şüphelerini yarattı. Çin'in ABD'ye ve ABD'nin Çin'e uygulayacağı yeni gümrük vergileri Pazar günü devreye girecek.

Teklifin resmiliği hakkında şüphe var

ABD ve Çin arasındaki görüşmelere katılan iki kişi, Perşembe günü ABD'nin Çin'e %50 vergi indirimi uygulamayı ve Pazar günü devreye girecek vergilerin kaldırılmasını teklif etti ve Ekim'de başlatılan "birinci aşama" ticaret görüşmelerini sonlandırmayı teklif etti. Teklifin resmi ve yazılı bir teklif olup olmadığı veya Çin'in kabul edip etmediği henüz bilinmiyor. 

ABD, tarım üretimini ikiye katlayamayabilir


ABD Başkanı Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi

Pekin bazlı bir ABD firması yetkilisi Reuters'e yaptığı açıklamada yapılan teklifin bir "son teklif" olduğunu ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından da onaylandığını, Pekin yönetiminin onayının beklendiğini söyledi. Ekonomistlerin bir kısmı, Çin'in tarım ürünü ithalatının 50 milyar dolara kadar çıkamayacağını iddia ediyor. Ekonomistler, aynı zamanda Çin'in ABD'den 2017 yılı tarım ithalatını iki katına çıkarmasının ABD tarafından lojistik olarak sağlanmasının da imkansız olduğunu çünkü ABD'nin tarım üretimini böylesine iki katına çıkarmasının imkansız olduğunu açıkladı.

Vergiler birçok ürüne uygulanacak

ABD ve Çin arasında 17 aydır devam eden ticaret savaşında herhangi bir anlaşmaya varılamazsa ABD Çin'den gelen ve içinde bilgisayarlar ve oyun konsollarının da bulunduğu birçok ürüne vergi uygulamaya başlayacak. Çin ise ABD'den satın aldığı mısır, buğday, küçük uçak ve değerli madenler gibi ürünlere misilleme niteliğinde gümrük vergisi uygulayacak. Pekin yönetimi aynı zamanda ABD araçlarına %25 ve araç parçalarına %5 gümrük vergisi uygulayan bir yasayı yeniden devreye sokacak. Çinli yetkililer, ABD'nin uyguladığı gümrük vergilerinin farklı sektörlere yayılmasının, ticaret savaşını sonlandıracak görüşmeleri tamamen sonlandırabileceği uyarısını da yaptı.

Yorumlar (1)
Şükran Özkul 4 yıl önce
Gazetenizi okuyorum çok başarılı buluyorum teşekkürler