Ticaret savaşında gerilim yükseliyor

Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşında yeni bir gelişme meydana geldi. Şubat ayında ABD'den 10 milyon ton soya alacağı açıklanan Çin, bu alımı durdurduğuna dair açıklamada bulundu.

EKONOMİ 01.06.2019, 10:32
Ticaret savaşında gerilim yükseliyor

Çin, ABD'den soya fasulyesi ithalatını azaltarak, yeni sipariş vermeyi durdurdu. Bloomberg'e konuşan yetkililere göre, Çin daha önceki siparişlerini ise iptal etmeyecek.

Çin, geçen Aralık ayında ateşkes anlaşması imzaladıktan sonra ABD´den 13 milyon ton soya satın aldı. Çin'in bu adımı, iki ülke arasındaki anlaşmazlığın çözülmesi dolayısıyla "bir iyi niyet" adımı olarak gösterildi.

ABD YERİNE BREZİLYA'YA YÖNELEBİLİR

ABD Tarım Bakanı Sonny Perdeu, Şubat ayında Çin'in 10 milyon ton daha soya satın alacağını duyurmuştu ancak Çin'in yeni kararıyla bu satışın durduğu ifade edildi.

 ABD Tarım Bakanlığı'na göre, Çin'in 2018 yılında soya ithalatı, bir önceki yıla göre 12.2 milyar dolardan yüzde 74 düşüşle 3.1 milyar dolara indi.

Haberde ayrıca dünyanın en büyük soya ithalatçısı olan Çin'in soya ithalatında Brezilya'yı ABD'nin yerine koyabileceği belirtildi.

ABD VE ÇİN ARASINDA NELER OLUYOR?

ABD, geçen yıl Çin’in ticari uygulamalarının adil olmadığını söyleyerek bir ticaret savaşı başlattı. Ekonomist Robert E. Scott tarafından yapılan açıklamada olduğu gibi, ABD Çin’den yaklaşık 540 milyar dolarlık mal ithal ederken, Çin’e 120 milyar dolarlık ihracat yaptı. Yani, yaklaşık 420 milyar dolarlık bir ticaret açığı var.

Trump’ın temel hedeflerinden biri, bu dış ticaret açığını kapatmak. Bu yüzden, Çin’in ABD’den daha fazla mal almasını talep ediyor.

Geçen yıl ABD tarafından 250 milyar dolarlık Çin malına gümrük vergisi getirmiş, Pekin de 110 milyar dolarlık ABD malına gümrük vergisi getirerek karşılık vermişti.

2019’un başından itibaren 200 milyar dolarlık Çin malına konulan gümrük vergilerinin yüzde 10’dan yüzde 25’e çıkarılması planlanmış ancak ertelenmişti.

Pekin ile görüşmelerin oldukça yavaş ilerlemesi nedeniyle Trump, bu artışın 10 Mayıs’tan itibaren uygulanmaya başlayacağını söylemişti. Ayrıca kısa bir zaman içinde 325 milyar dolarlık Çin malına yüzde 25 vergi uygulanacağını da belirtmişti. 

Yorumlar (0)