Ticaret gerginlikleri azalırken, Almanya resesyonu bir şekilde önleyebildi

Yeni verilere göre, güçlü tüketim harcaması ve inşaat sektöründeki üretim durgunluğu telafi etti.

EKONOMİ 15.11.2019, 13:07
Ticaret gerginlikleri azalırken, Almanya resesyonu bir şekilde önleyebildi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin arasındaki ticaret savaşının yoğunluğunun bir miktar yitmesiyle birlikte Alman ekonomisi, Avro ekonomisinin geri kalanını aşağı çekebilecek bir durgunluk korkusu olmasına rağmen, beklenmedik bir şekilde üçüncü çeyrekte toparlandı.

Daha kötüsü bekleniyordu

Almanya'da bulunan bir fabrikadan bir kare

Perşembe günü yayınlanan resmi verilere göre, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH), ikinci çeyreğe göre yüzde 0,1 artış gösterdi. Üretim bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 oranında küçülmüştü.

Çeyreklik dönemdeki büyüme pek fazla olmamakla birlikte, birçok ekonomist daha kötüsünü bekliyordu. Birbirini izleyen iki çeyrek dönemdeki azalan üretim, genel bir durgunluk tanımına kavuşacaktı.

Almanya Federal İstatistik Ofisinin Perşembe günü yaptığı açıklamada, düşük işsizlik oranı ve ucuz krediyle desteklenen güçlü tüketici harcaması ile inşaatının, endüstriyel üretimdeki düşüşü telafi etmekten daha fazlasını sağladığı belirtiliyor.

Çapraz ateş

ABD ve Çin arasındaki ticaret gerginlikleri Almanya ekonomisini etkiliyor

Almanya, hem Alman otomobilleri hem de diğer endüstriyel ürünler için önemli pazarlar olan ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının çapraz ateşinde yakalanmıştı. İngiltere'deki politik kaos, Alman şirketleri için belirsizlik yarattı.

Ancak bu gerilimler azaldıkça ihracat üçüncü çeyrekte arttı.

Münih'teki Ifo Ekonomik Araştırmalar Enstitüsünde bir ekonomist olan Timo Wollmershäuser, "Sert bir Brexit’in olasılığı veya ABD’nin neden olduğu ticaret savaşındaki gerginliğin daha da artması olasılığı düştü." diye konuştu.

Baskılar kalkıyor

ECB Başkanı Christine Lagarde

Büyüme rakamları, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı olarak görevine başlayan Christine Lagarde üzerindeki baskıyı bir nebze de olsun aldı. Lagarde, ECB'nin Yönetim Kurulundaki bölünmeler nedeniyle zorlanacağı ilave teşvik tedbirleri almak zorunda kalmayacak.

Almanya’nın yükselişi aynı zamanda Berlin’deki liderlerin büyümeye teşvik etmek için hükümet harcamalarını artırma çağrısını da susturacak nitelikte.

Ancak ülkenin ekonomik beklentileri bulutlu kalıyor. Avrupa'nın baskın ekonomisi olmasına rağmen, Avrupa İstatistik Ofisi (EUROSTAT) tarafından Perşembe günü yayınlanan rakamlara göre, üçüncü çeyrekte Euro Bölgesindeki en düşük performans için İtalya ve Avusturya'yla beraber gösterilmişti.

EUROSTAT, genel olarak avroyu resmî olarak kullanan 19 ülkenin ikinci çeyreğe göre yüzde 0,2 oranında büyüdüğünü belirtti.

Adaptasyon süreci

Alman otomobil sektörü

Alman ekonomisinin bel kemiği olan otomobil üreticileri, sektörün pille çalışan otomobillere ve otonom sürüş teknolojisine doğru ilerlemesine adapte olmaya çalışıyor. Daimler, Mercedes-Benz otomobil ve kamyon üreticisi, Perşembe günü yaptığı açıklamada, personel maliyetlerini 2022 yılına kadar 1,3 milyar avro ya da 1,4 milyar dolar kadar düşürmeyi planladığını söyledi.

Daimler işten çıkarmaların ne kadar olacağını söylemedi, ancak rakamın binlerce olduğu düşünülüyor.

Sağlam ve sağlıklı değil

ING Almanya Baş Ekonomisti Carsten Brzeski

ING Almanya'nın baş ekonomisti Carsten Brzeski Perşembe günkü bir raporda "Alman ekonomisi yapısal olarak sağlam ve sağlıklı değil. Ciddi bozulma ve yapısal değişikliklerin ortasında." ifadesinde bulundu.

Almanya, üçüncü çeyrekteki durgunluk tahminlerini büyük oranda, yüzde 3,1 oranındaki işsizlik oranının düşük olmasına bağlıyor. İnsanlar iş sahibi olduklarında ve kendilerini güvende hissettiklerinde daha fazla harcarlar. Emek yetersiz kaldığı için firmalar çalışanları çekmek ve tutmak için daha fazla para ödemek durumunda kalıyor.

ECB teşvikinin sonucu olarak düşük faiz oranları ise emlak sektöründe bir patlama yaşanmasının önünü açtı. İnşaat harcamaları, üçüncü çeyrekte de büyümenin bir parçası olarak karşımıza çıkıyor.

İyimser olmamalı

Brexit de Almanya için belirsizlik yaratıyor

Ancak Daimler gibi şirketlerin sorunları, işsizliğin sürünmeye başladığını gösteriyor. Ticaret savaşı henüz bitmedi ve İngiliz siyasetçiler hala Avrupa Birliği'nden nasıl çıkacaklarını bulmaya çalışıyorlar. ABD Başkanı Donald Trump, ithal otomobillere gümrük vergisi koyma tehdidini kaldırmadı, bu da ticaret savaşının Almanya’yı daha da zora sokacağı düşünülüyor.

Frankfurt'taki Commerzbank'ın baş ekonomisti Jörg Krämer, müşterilere verdiği demeçte "Aşırı iyimser olmamalı." ifadelerinde bulundu.

Habernediyor.com / İrem Çorum

Yorumlar (0)