Ticaret Bakanlığından marketlerde fahiş fiyat denetimi

Son dönemde, kamuoyuna yansıyan haksız fiyat artışına yönelik iddialara karşı harekete geçen Ticaret Bakanlığı tarafından kurulan özel bir ekip, marketlerde etiket ve fahiş fiyat denetimleri gerçekleştirdi.

EKONOMİ 09.09.2021, 17:06 10.09.2021, 09:59
Ticaret Bakanlığından marketlerde fahiş fiyat denetimi

Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un talimatı doğrultusunda, son dönemde kamuoyuna yansıyan fiyat artış iddialarının incelenmesi amacıyla Bakanlığın taşra ve merkez teşkilatı personeli ve yöneticilerinden oluşan özel inceleme ekibi kuruldu.

Fahiş fiyat denetimi yapıldı

Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adnan Benli başkanlığında kurulan ekip, bugün Ankara'da bulunan marketlere ilişkin etiket ve fahiş fiyat artışı denetimi gerçekleştirdi. Ekipler marketlerde, temel gıda ve sebze ve meyve ürünleri ile birlikte temizlik ürünleri başta olmak üzere temel ihtiyaç ürünlerine ilişkin fiyatları denetledi.

Denetimler kapsamında, ürünün kasa fiyatı ile etiket fiyatı arasında fark olup olmadığı, künye ve etiket bilgileri ile indirimli ürünün indirimden önceki fiyatı kontrol edildi. Ekipler, rastgele seçtikleri bazı ürünleri kasaya götürerek fiyat incelemesi yaptı.

İncelemeler neticesinde Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a aykırı işlemeleri tespit edilenlere ilişkin idari işlem uygulandı.

"Denetimlerimiz sürecek”

Denetimlere yönelik basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan Adnan Benli, Ticaret Bakanlığı olarak piyasa gözetim-denetimi görev ve yetkisi çerçevesinde fahiş fiyat artışı olup olmadığını veya fiyat etiketine aykırı bir işlemin uygulanıp uygulanmadığını denetlediklerini ifade etti. Ürünlerin etiket ve kasa fiyatı arasında uyuşmazlık olup olmadığını da denetlediklerini aktaran Adnan Benli, "Belirlediğimiz ürünlerin alım-satım faturalarını teslim aldık, bunları kontrol edip bir usulsüzlük varsa buna göre işlem yapacağız. Bakanlığımız tarafından denetimlerimiz sürecek. Münferit vatandaş şikayetleri veya resen Bakanlığımız tarafından bu tarz denetimler yapılmaktadır." ifadelerini kullandı.

Denetim sonuçlarına ilişkin uygulanacak cezayla ilgili de bilgi veren Adnan Benli, fahiş fiyat tespit edilmesi halinde ürün başına 10 bin 911 TL ve 109 bin 911 TL, etiket mevzuatına aykırı işlemde ise 452 TL cezai işlem uygulandığını açıkladı.

“Şikayetler ‘Alo 175’ hattına”

Adnan Benli, vatandaşların karşılaşmış olduğu etiket uygunsuzlukları ile ilgili şikayetlerini, Bakanlığın Alo 175 hattı ile Ticaret Bakanlığı il müdürlüklerine başvurabileceğini belirtti.

“Fiyat spekülasyonlarına izin verilmeyecek”

Konuyla ilgili Bakanlıktan gelen açıklamada, ticari hayatın aksamadan sürdürülmesi amacıyla; iç ve dış ticaret, tüketiciler ile gümrüklerin korunmasına ilişkin önlem alındığı aktarıldı ve şu ifadelere yer verildi:

"Önceliğimiz, başta insan sağlığı olmak üzere serbest piyasanın düzenli ve sağlıklı işlemesinin sağlanmasıdır. Perakende işletmeler, tedarikçi ve üretici, girdi maliyetlerindeki artış gibi haklı bir nedene dayanmadan fiyat artışı gerçekleştiremez, ayrıca piyasa dengesi ve serbest ticareti bozan ya da tüketicilerin ürünlere ulaşmasını engelleyen girişimlerde bulunamazlar. Fahiş fiyatlara ve artışlara karşı vatandaşlarımızı korumak ya da piyasa bozucu faaliyetlere engel olmak için gerek denetim personelimiz tarafından gerekse de Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu yoluyla etkin bir mücadele gerçekleştiriyoruz. Bakanlık olarak, ihtiyaç maddelerinin fiyatlarında kötü niyetli uygulamalara ve spekülasyonlara müsaade edilmeyecektir."

Yorumlar (0)