Ticaret Bakanlığı’ndan e-ticarete "tekelleşme” düzenlemesi

Ticaret Bakanlığı, e-ticaret sitelerindeki satışlara düzenleme getirmek için harekete geçti. Rekabeti önleyen uygulamaların ortadan kaldırılacağı yönündeki düzenlemelere göre tekelleşmenin de önüne geçilecek. Tüketici haklarını korumak için ise daha sağlam adımlar atılacak.

EKONOMİ 25.04.2022, 14:08
Ticaret Bakanlığı’ndan e-ticarete "tekelleşme” düzenlemesi

Ticaret Bakanlığı, özellikle pandemi döneminde rekor büyüme gerçekleştiren e-ticaret siteleri için harekete geçti. Bu siteler için yeni düzenleme listesi hazırlayan yetkililer, 2021 senesi itibarıyla e-ticaret alanında faaliyet yürüten işletme sayısının 484 bin 347 olduğunu açıkladı. Bu işletmelerin toplam büyüklüğünün 381 milyar TL olduğunu kaydeden Bakanlık, e-ticaret pazarında aktif faaliyet gösteren 372 bin 604 şirket için düzenlemeye gitti.



Rekabeti önleyici uygulamalar engelleniyor

Bu işletmelerden yüzde 74’lük kısmı yalnızca bir e-ticaret sitesi üzerinde satış yaparken yüzde 12’lik kısmı iki yüzde 6’lık kısmı üç, yüzde 3’lük kısmı da dört ve daha fazla pazar yerinde satış yapıyor. Buna bir düzenleme getirmeye hazırlanan Ticaret Bakanlığı, şirketlerin daha az sayıdaki pazar yerine yoğunlaşmalarının hem satıcılar hem pazar yeri hem de tüketiciler açısından bağımlılık oluşturduğunu dile getirerek bu sorunun en kısa sürede çözülmesi gerektiğini kaydetti. 

Yorumlar (0)