Ticaret Bakanı Pekcan, Libyalı mevkidaşı ile görüştü 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Libyalı mevkidaşı ile görüştü. Pekcan, “Libya’nın yeniden yapılandırılması” konusunda Türkiye’nin üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu belirtti. 

EKONOMİ 12.04.2021, 17:35 13.04.2021, 09:26
Ticaret Bakanı Pekcan, Libyalı mevkidaşı ile görüştü 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Türkiye-Libya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konsey Toplantısı” kapsamında Libyalı mevkidaşı ile görüştü. Libya Planlama Bakanı Ebuferne ve Libya Ticaret Bakanı el-Huveyc ile görüşen Pekcan, görüşme sonucunu “oldukça verimliydi” şeklinde yorumlayarak sosyal medya hesabından paylaştı.




“Türkiye, sorumluluk almaya hazır”

Bakan Ruhsar Pekcan, Libya’nın yeniden yapılandırılması kapsamında eğitim, bankacılık, sağlık, enerji ve daha pek çok alandaki yatırımların devam edeceğini; Türkiye’nin bu konuda sorumluluk almak için hazır olduğunu dile getirdi.



Libya’yı “dost ve kardeş ülke” olarak tanıyan Pekcan, Türkiye’nin, Libya’nın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin korunması konusunda kat’i yargılarının olduğunu, Libya’nın yanında olmaya devam edileceğini ve ülkenin “yeniden inşası” kapsamında pek çok alanda birlikte çalışılacağını belirtti.

“Libya ile ticaret hacmi 3.6 milyar dolar”

Libya ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2013 senesinde 3,6 milyar dolar olduğunu, zaman içerisinde gelişen siyasi sebeplerden ötürü Türk yatırımcıların bölgeden çekildiğini ve yatırımın, ithalat ile ihracatın düştüğünü belirten Ruhsar Pekcan, 2020 senesi içinde ticaret hacminin yeniden 3,6 milyar doları gördüğünü açıkladı.



“Ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da hareketlendirilmesi için her şeyi yapacağız” ifadelerini kullanan Ticaret Bakanı, iki ülke arasında iş yapan firmaların geçmişten kalan sorunları konusunda çözüm sağlanacağını ve bunun için Ağustos 2021’de bir mutabakat imzalanacağını duyurdu.

Özellikle müteahhitlik sektöründe iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden canlandırılması amacıyla yapılacak olan mutabakat sonucunda Libya’nın ihtiyaçlarını karşılamak üzere projeler geliştirileceği ve Libya’nın da Türk iş adamlarına gereken yardımı yapacağı belirtildi. 

Yorumlar (0)